Ostatnio oglądane
O liście zakupów i menu
Ala Carte to serwis kulinarny, którego celem jest ułatwienie Ci codziennego życia i zaoszczędzenie Twojego czasu. Strona nie tylko pozwala na dodawanie i przeszukiwanie bazy przepisów. W łatwy i szybki sposób możesz tu skomponować swoje tygodniowe menu, À la carte lub korzystając z istniejących propozycji. Na tej podstawie my tworzymy Twoją listę zakupów, którą możesz bezpośrednio wysłać do internetowego sklepu spożywczego lub po prostu zabrać do sklepu.
Po co planować menu i robić listę zakupów?
-
Oszczędzasz pieniądze.
Kupujesz dokładnie to, czego potrzebujesz.
-
Nie wyrzucasz jedzenia.
Kupujesz dokładnie tyle, ile potrzebujesz.
-
Oszczędzasz czas.
Raz na tydzień planujesz wszystkie swoje posiłki i raz kupujesz wszystko czego potrzebujesz. Unikasz codziennego wymyślania posiłków. Unikasz codziennego chodzenia do sklepów. Ala Carte oszczędza w ten sposób dwie godziny czasu na tydzień!
-
Unikasz rutyny.
Jeśli nie musisz codziennie od nowa szukać odpowiedzi na pytanie "To co mam dzisiaj zrobić na obiad?", a robisz to tylko co jakiś czas, masz więcej zapału i chęci, by komponować posiłki w sposób najlepiej pasujący Tobie i Twojej rodzinie. Jeśli szukasz inspiracji, zobacz co inni użytkownicy strony właśnie gotują.
-
Koniec z gubiącymi się karteczkami.
Na tej stronie zapisujesz swoje menu, a my je pamiętamy za Ciebie :) Listę zakupów drukujesz dopiero wtedy, gdy jej potrzebujesz.
-
Zakupy robisz szybko i sprawnie.
Produkty na naszej liście zakupów są pogrupowane według ich miejsca na półce, dzięki czemu w sklepie szybciej ładujesz wszystkie potrzebne produkty. Jeśli chcesz robić nowoczesne zakupy internetowe, listę zakupów wysyłamy wprost do sklepów, dzięki czemu łatwiej znajdziesz wszystkie produkty.
Jak stworzyć listę zakupów:
- Na dowolnych przepisach na stronie kliknij guzik "Dodaj do listy zakupów".
- By zobaczyć Twoją listę zakupów, kliknij guzik "Lista zakupów" zawsze obecny w dolnym prawym rogu strony.
- By zobaczyć przepisy, które dodałeś do listy zakupów, kliknij guzik "Twoje menu" zawsze obecny w dolnym prawym rogu strony.
- Jeśli planujesz cudze potrawy ze strony, to pamiętaj, żeby sprawdzić dla ilu osób jest dana potrawa. Do listy zakupów i menu możesz dodać wielokrotności potrawy. Zachęcamy też do dodawania własnych wersji przepisów, z takimi ilościami składników jakich potrzebujesz.
- Listę zakupów możesz wydrukować. Możesz wysłać do wybranych sklepów spożywczych online. Po zalogowaniu się listę możesz też edytować.

Jak stworzyć menu:
- Na dowolnych przepisach na tej stronie kliknij na guzik 'ptaszka' na prawo od guzika "Dodaj do listy zakupów". Pojawi się okno z dniami tygodnia. Wybierz dzień na który planujesz dany przepis.
- By zobaczyć przepisy, które dodałeś do menu, kliknij guzik "Twoje menu" zawsze obecny w dolnym prawym rogu strony.
- By zobaczyć listę zakupów dla Twojego menu, kliknij guzik "Lista zakupów" zawsze obecny w dolnym prawym rogu strony.
- Przepisy w Twoim menu możesz dowolnie usuwać i dodawać. Po zalogowaniu się, możesz swój plan zachować.
O czym warto pamiętać przy planowaniu menu:
- Przed planowaniem menu przejrzyj lodówkę i szafki kuchenne. Planuj takie przepisy, które wykorzystają Twoje zapasy, a szczególnie te z mijającą datą ważności.
- Chwal różnorodność! W każdym tygodniu staraj się by produkty węglowodanowe zawierały ryż, ziemniaki i makarony. By produkty białkowe pochodziły z różnych źródeł, zarówno mięs (drób, wieprzowina, czasami wołowina) jak i ryb. Pamiętaj też o fasoli. Do każdego posłku planuj warzywa, gotowane czy surowe. W swoim planie możesz też uwzględnić śniadania i kolacje. No i nie możesz zapomnieć o deserach :)
- Produkty łatwo psujące się, których nie chcesz zamrażać musisz zaplanować na pierwsze dni swojego jedzeniowego menu. Jeśli kupujesz świeże ryby i owoce morza, to konieczenie postaraj się je wykorzystać jak najszybciej po zakupie. Odmrażane zazwyczaj nie są już takie dobre, a nie mogą długo stać w lodówce. Podobnie sałatki staraj się robić na początku jedzeniowego tygodnia. Surówki natomiast można planować na dalsze dni.
- Większość mięs można zamrozić zaraz po zakupie. Dzień przed ich użyciem przenosisz je z zamrażalnika do lodówki. Podobnie można robić z pieczywem.
- Jeśli robisz zakupy internetowe, to warto mieć w domu produkty na jeden posiłek awaryjny, na wypadek gdyby sklep nie dowiózł kluczowego produktu do przygotowania potrawy.
- Ala Carte zazwyczaj planuje jeden posiłek w większej ilości i połowę zamraża. Dzięki temu jeden dzień w weekend może spędzić w terenie i wrócić na gotowy domowy obiad.