Zaloguj się żeby móc ocenić.

goszka
Miecznik z makaronem w miętowo-kaparowym sosie
-
Porcje:
4
-
-
Czas całkowity:
30 minut
-
Składniki:
- 400 g makaronu muszelki
- 4 steki z miecznika lub tuńczyka
- 400 g kolorowych pomidorków koktajlowych
- 4 płaty papryki marynowanej
- 8 czarnych oliwek z pestką (opcjonalnie)
- 70 g rukoli
- 1 papryczka chilli (opcjonalnie)
- 20 g parmezanu
- 2 cytryny
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
- 1 pęczek mięty
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 filety anchois
- 2 łyżki kaparów
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka białego octu winnego
Wykonanie:
1.
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przy odlewaniu wody zachowaj 1 szklankę.
2.
Przygotuj sos. W robocie kuchennym zmiksuj na pastę (lub nożem dokładnie posiekaj i wymieszaj) następujące składniki: liście mięty i pietruszki, sok z jednej cytryny, obrany ząbek czosnku, 2 filety anchovis, 2 łyżeczki kaparów, 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczkę musztardy i 1 łyżkę octu winnego. Dopraw solą i pieprzem. Można dodać trochę wody dla dodania lepszej konsystencji sosu.
3.
W dużej misce wymieszaj liście rukoli z przepołowionymi pomidorkami. Dodaj pokrojoną w pastki marynowaną paprykę. Usuń pestki z oliwek i dodaj.
4.
Przygotuj i odstaw składniki do dekoracji: papryczki chilli posiekaj na cienkie plasterki, parmezan zatrzyj na tarce, cytrynę pokrój na ćwiartki.
5.
W rybę wetrzyj przyprawy: sól, pieprz, oregano i nasiona kopru włoskiego. Obtocz w oliwie do smażenia. Smaż na średnio-mocno rozgrzanej patelni przez 2-5 minut na każdej stronie. Tuńczyk, podobnie jak stek wołowy, jest ponoć najlepszy, jeśli jest jeszcze surowy w środku. Ja jednak wolę smażyć rybę do czasu, gdy będzie dopiero co ścięta.
6.
Do misy z pomodorami i sałatą dodaj odlany makaron oraz połowę sosu miętowo-kaparowego. Można dodać odrobinę wody pozostałej z gotowania makaronu dla dodania lepszej konsystencji.
7.
Na talerze nakładaj makaron z sałatą, na to połóż rybę, polej resztą sosu, posyp chilli i parmezanem. Obok podaj cytrynę.
Źródło inspiracji:
Przepis dodano 31 marca 2015
Skomentuj pierwszy!