Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Zupa z czerwonej soczewicy po pakistańsku

Typowy dla Azji daal, czyli gęsta zupa z soczewicy. Ta jest przygotowana z typowymi dla tej kuchni przyprawami jak kurkuma i kolendra, z duża ilością czosnku oraz masła. Może być podawana na łogodno albo na ostro. Rozgrzewająca i pyszna.

Zupa z czerwonej soczewicy po pakistańsku
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      zupa

    • Kuchnia:

      azjatycka

    • Dieta:

      wegańska

    • Czas całkowity:

      40 minut

Składniki:

  • 2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 0.5 łyżeczki płatków chilli
  • 0.5 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka kolendry mielonej
  • 1 główka czosnku
  • 1 kawałek imbiru (około 3-4cm)
  • 2 cebule
  • 5 łyżek masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 zielone chilli (opcjonalnie)
  • 3 łyżki poszatkowanej zielonej kolendry

Wykonanie:

1.

Soczewicę dokładnie wypłukać. Zalać 1.4l wody, dodać płatki chilli, kurkumę, kolendrę i łyżeczkę soli oraz 3 obrane i lekko rozgniecione ząbki czosnku. Zagotować. Gotować pod przykryciem przez około 20 minut, do czasu aż soczewica się rozgotuje. Ząbki czosnku wyjąć.

2.

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju oraz 5 łyżek masła (tak, to nie pomyłka, ma być dużo masła). Wrzucić drobno posiekaną cebulę i smażyć do czasu aż zacznie lekko się zabrązawiać na brzegach. Wtedy dodać drobno posiekany czosnek oraz imbir. Smażyć na ostrym ogniu, często mieszając, do czasu aż większość cebuli będzie ciemno brązowa, a czosnek i imbir mocno przysmażone.

3.

Składniki z patelni przelać do garnka z ugotowaną soczewicą. Zagotować i razem gotować krótką chwilę, żeby smaki się przegryzły. Dodać posiekaną zieloną kolendrę oraz opcjonalnie drobno posiekne zielone chilli.

Przepis dodano 10 grudnia 2017

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane