Zaloguj się żeby móc ocenić.

goszka
Zupa z czerwonej soczewicy po pakistańsku
-
Porcje:
4
-
-
Czas całkowity:
40 minut
-
Składniki:
- 2 szklanki czerwonej soczewicy
- 0.5 łyżeczki płatków chilli
- 0.5 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka kolendry mielonej
- 1 główka czosnku
- 1 kawałek imbiru (około 3-4cm)
- 2 cebule
- 5 łyżek masła
- 1 łyżka oleju
- 1 zielone chilli (opcjonalnie)
- 3 łyżki poszatkowanej zielonej kolendry
Wykonanie:
1.
Soczewicę dokładnie wypłukać. Zalać 1.4l wody, dodać płatki chilli, kurkumę, kolendrę i łyżeczkę soli oraz 3 obrane i lekko rozgniecione ząbki czosnku. Zagotować. Gotować pod przykryciem przez około 20 minut, do czasu aż soczewica się rozgotuje. Ząbki czosnku wyjąć.
2.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju oraz 5 łyżek masła (tak, to nie pomyłka, ma być dużo masła). Wrzucić drobno posiekaną cebulę i smażyć do czasu aż zacznie lekko się zabrązawiać na brzegach. Wtedy dodać drobno posiekany czosnek oraz imbir. Smażyć na ostrym ogniu, często mieszając, do czasu aż większość cebuli będzie ciemno brązowa, a czosnek i imbir mocno przysmażone.
3.
Składniki z patelni przelać do garnka z ugotowaną soczewicą. Zagotować i razem gotować krótką chwilę, żeby smaki się przegryzły. Dodać posiekaną zieloną kolendrę oraz opcjonalnie drobno posiekne zielone chilli.
Przepis dodano 10 grudnia 2017
Skomentuj pierwszy!