Zaloguj się żeby móc ocenić.

goszka
Pasta paprykonata
-
Porcje:
4
-
-
Czas całkowity:
mniej niż 40 minut
-
Czas przygotowywania składników:
10 minut
-
Składniki:
- 2 czerwone papryki
- 2 żółte papryki
- 2 czerwone cebule
- kilka łyżek oliwy z oliwek extra vergine
- 3 ząbki czosnku
- kilka garści zielonej pietruszki
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżki parmezanu
- 400 g makaronu rigatoni
- do smaku sól
- do smaku pieprz
Wykonanie:
1.
Papryki umyć, usunąć nasiona, pokroić na 2-3 cm kostkę. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić papryki, dodać trochę soli i pieprzu i dusić na średnim ogniu przez około 15 minut.
2.
Cebule pokroić na średniej wielkości kostkę. Wrzucić do papryk i gotować dalej na małym ogniu przez kolejne 10-15 minut.
3.
W między czasie nastawić wodę na makaron i zacząć gotować.
4.
Gdy cebula i papryki są już miękkie, dodać posiekany lub zmiażdżony czosnek. Dobrze wymieszać i gotować do 3 minut. Ściągnąć z ognia, dodać ocet winny, połowę parmezanu i połowę posiekanej pietruszki.
5.
Makaron po ugotowaniu do lubianej twardości odlać, polać niewielką ilością oliwy. Nakładać na talerze makaron, a na to sos. Posypać resztą pietruszki i parmezanu.
Dodatkowe uwagi:
Przepis dodano 23 lutego 2011
Skomentuj pierwszy!