Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Pasta paprykonata

Makaron rigatoni w sosie z wolno gotowanej papryki i czerwonej cebuli posypany parmezanem i zieloną pietruszką.

Pasta paprykonata
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      obiad

    • Dieta:

      wegetariańska

    • Czas całkowity:

      mniej niż 40 minut

    • Czas przygotowywania składników:

      10 minut

Składniki:

  • 2 czerwone papryki
  • 2 żółte papryki
  • 2 czerwone cebule
  • kilka łyżek oliwy z oliwek extra vergine
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka garści zielonej pietruszki
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki parmezanu
  • 400 g makaronu rigatoni
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz

Wykonanie:

1.

Papryki umyć, usunąć nasiona, pokroić na 2-3 cm kostkę. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić papryki, dodać trochę soli i pieprzu i dusić na średnim ogniu przez około 15 minut.

2.

Cebule pokroić na średniej wielkości kostkę. Wrzucić do papryk i gotować dalej na małym ogniu przez kolejne 10-15 minut.

3.

W między czasie nastawić wodę na makaron i zacząć gotować.

4.

Gdy cebula i papryki są już miękkie, dodać posiekany lub zmiażdżony czosnek. Dobrze wymieszać i gotować do 3 minut. Ściągnąć z ognia, dodać ocet winny, połowę parmezanu i połowę posiekanej pietruszki.

5.

Makaron po ugotowaniu do lubianej twardości odlać, polać niewielką ilością oliwy. Nakładać na talerze makaron, a na to sos. Posypać resztą pietruszki i parmezanu.

Dodatkowe uwagi:

Wygodniej podawać na głębokich talerzach.

Przepis dodano 23 lutego 2011

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane