Zaloguj się żeby móc ocenić.

AlaCarte
Szparagi w sosie śmietanowo-serowym
-
Porcje:
4
-
-
Czas całkowity:
40 minut
-
Składniki:
- 500 g szparagów
- 1 cebula
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 125 ml śmietanki
- 150 g gorgonzoli
- 0.5 kostki bulionowej
- 500 g makaronu tagliatelle (wstążki)
- do smaku sól i pieprz
- 1 łyżka natki pietruszki
Wykonanie:
1.
Szparagi umyć, obrać jeśli trzeba, odciąć dolne końce i wyrzucić. Pokroić w 3cm kawałki. Wrzucić do 600ml wrzątku i gotować 5 minut. Odsączyć z wody ale płyn zachować.
2.
Cebulę posiekać. Usmażyć na patelni. Gdy zmięknie oprószyć mąką i krótko zasmażyć. Ciągle mieszając dodać dwie szklanki wody ze szparagów. Dodać śmietankę oraz pół kostki rosołowej. Zagotować, a następnie gotować na małym ogniu przez około 5 minut.
3.
W między czasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
4.
Ser gorgonzolla pokroić w kostkę i wrzucić do sosu. Dalej gotować aż cały ser się stopi. Dopiero wtedy doprawić solą i pieprzem. Jeśli sos jest za gęsty można dolać odrobinę wody ze szparagów.
5.
Do sosu dodać szparagi i podgrzać tylko na tyle, żeby szparagi były ciepłe.
6.
Makaron odcedzić. Nałożyć na talerze. Polać sosem szparagowym. Posypać drobno posiekaną natką pietruszki.
Przepis dodano 5 czerwca 2011
Skomentuj pierwszy!