Ostatnio oglądane

F_2_1364317973.jpg

AlaCarte

Szparagi w sosie śmietanowo-serowym

Tagliatelle polane sosem z gorgonzolą i szparagami. Proste, szybkie i pyszne.

Szparagi w sosie śmietanowo-serowym
Autor zdjęcia: AlaCarte

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      obiad

    • Dieta:

      wegetariańska

    • Czas całkowity:

      40 minut

Składniki:

  • 500 g szparagów
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 125 ml śmietanki
  • 150 g gorgonzoli
  • 0.5 kostki bulionowej
  • 500 g makaronu tagliatelle (wstążki)
  • do smaku sól i pieprz
  • 1 łyżka natki pietruszki

Wykonanie:

1.

Szparagi umyć, obrać jeśli trzeba, odciąć dolne końce i wyrzucić. Pokroić w 3cm kawałki. Wrzucić do 600ml wrzątku i gotować 5 minut. Odsączyć z wody ale płyn zachować.

2.

Cebulę posiekać. Usmażyć na patelni. Gdy zmięknie oprószyć mąką i krótko zasmażyć. Ciągle mieszając dodać dwie szklanki wody ze szparagów. Dodać śmietankę oraz pół kostki rosołowej. Zagotować, a następnie gotować na małym ogniu przez około 5 minut.

3.

W między czasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

4.

Ser gorgonzolla pokroić w kostkę i wrzucić do sosu. Dalej gotować aż cały ser się stopi. Dopiero wtedy doprawić solą i pieprzem. Jeśli sos jest za gęsty można dolać odrobinę wody ze szparagów.

5.

Do sosu dodać szparagi i podgrzać tylko na tyle, żeby szparagi były ciepłe.

6.

Makaron odcedzić. Nałożyć na talerze. Polać sosem szparagowym. Posypać drobno posiekaną natką pietruszki.

Przepis dodano 5 czerwca 2011

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane