Zaloguj się żeby móc ocenić.
AlaCarte
Sernik na kruchym spodzie
-
Porcje:
10
-
-
Czas całkowity:
2 godziny
-
-
Dodatkowe narzędzia:
tortownica 26cm, ewentualnie maszynka do mięsa lub malakser.
Składniki:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 60 g cukru
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 1 kg twarogu
- 6 jajek
- 200 ml śmietanki słodkiej
- 2 łyżki budyniu waniliowego (lub mąki ziemniaczanej)
- 150 g cukru pudru
- kilka kropli ekstraktu z wanilii
- 50 g rodzynek
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej (domowej, nie kupnej!)
- 50 g migdałów kruszonych
- 1 szklanka cukru pudru (opcjonalnie, na lukier)
Wykonanie:
1.
Wyrobić kruche ciasto. Mąkę wymieszać z 60g cukru, szczyptą soli, dwoma żółtkami i posiekać z 100g zimnego masła. Zagnieść w rękach do powstania jednolitej masy. Wstawić do lodówki na pół godziny.
2.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
3.
Tortownicę wyłożyć papierem do wypieków. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno tortownicy. Ponakłuwać widelcem. Piec około 10 minut, aż się zabrązowi.
4.
Przygotować masę serową. Ser zemleć w maszynce do mięsa lub malakserze.
5.
Żółtka z 6 jaj zmiksować z cukrem pudrem, aż będą prawie białe. Po trochu dodawać sera, cały czas mieszając.
6.
Do śmietanki dodać budyń i dokładnie wymieszać. Dodać do masy serowej. Dodać też wanilię i bakalie.
7.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Delikatnie i dokładnie wymieszać z masą serową.
8.
Masę serową wyłożyć na upieczony spód.
9.
Piec w temperaturze 175 stopni C przez około 70 minut. Sernik jest gotowy, gdy patyczek włożony w ciasto wychodzi suchy. Sernika nie należy wyjmować od razu z piekarnika, a należy pozwolić mu postać w wyłączonym piekarniku przez przynajmniej 10 minut. Drzwiczki powinny być przez ten czas lekko tylko uchylone.
10.
Po ostygnięciu sernik warto posmarować lukrem (szklanka cukru pudru plus kilka łyżeczek wody i soku z cytryny) i posypać drobnymi kawałkami kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Dodatkowe uwagi:
Przepis dodano 22 czerwca 2011
Skomentuj pierwszy!