Ostatnio oglądane

F_2_1364317973.jpg

AlaCarte

Sernik na kruchym spodzie

Klasyczny przepis na sernik z bakaliami pieczony na spodzie z kruchego ciasta. Sernik jest delikatny, puszysty, o smaku śmietankowo-pomarańczowym. Najlepszy :)

Sernik na kruchym spodzie
Autor zdjęcia: AlaCarte

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    10

    • Posiłek:

      wypieki

    • Kuchnia:

      polska

    • Okazja:

      przyjęcia i imprezy

    • Czas całkowity:

      2 godziny

  • Dodatkowe narzędzia:

    tortownica 26cm, ewentualnie maszynka do mięsa lub malakser.

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 60 g cukru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 kg twarogu
  • 6 jajek
  • 200 ml śmietanki słodkiej
  • 2 łyżki budyniu waniliowego (lub mąki ziemniaczanej)
  • 150 g cukru pudru
  • kilka kropli ekstraktu z wanilii
  • 50 g rodzynek
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej (domowej, nie kupnej!)
  • 50 g migdałów kruszonych
  • 1 szklanka cukru pudru (opcjonalnie, na lukier)

Wykonanie:

1.

Wyrobić kruche ciasto. Mąkę wymieszać z 60g cukru, szczyptą soli, dwoma żółtkami i posiekać z 100g zimnego masła. Zagnieść w rękach do powstania jednolitej masy. Wstawić do lodówki na pół godziny.

2.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.

3.

Tortownicę wyłożyć papierem do wypieków. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno tortownicy. Ponakłuwać widelcem. Piec około 10 minut, aż się zabrązowi.

4.

Przygotować masę serową. Ser zemleć w maszynce do mięsa lub malakserze.

5.

Żółtka z 6 jaj zmiksować z cukrem pudrem, aż będą prawie białe. Po trochu dodawać sera, cały czas mieszając.

6.

Do śmietanki dodać budyń i dokładnie wymieszać. Dodać do masy serowej. Dodać też wanilię i bakalie.

7.

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Delikatnie i dokładnie wymieszać z masą serową.

8.

Masę serową wyłożyć na upieczony spód.

9.

Piec w temperaturze 175 stopni C przez około 70 minut. Sernik jest gotowy, gdy patyczek włożony w ciasto wychodzi suchy. Sernika nie należy wyjmować od razu z piekarnika, a należy pozwolić mu postać w wyłączonym piekarniku przez przynajmniej 10 minut. Drzwiczki powinny być przez ten czas lekko tylko uchylone.

10.

Po ostygnięciu sernik warto posmarować lukrem (szklanka cukru pudru plus kilka łyżeczek wody i soku z cytryny) i posypać drobnymi kawałkami kandyzowanej skórki pomarańczowej.

Dodatkowe uwagi:

Jeśli, tak jak ja, nie masz maszynki do mięsa ani malaksera, to ser wystarczy rozdrobnić widelcem. Sernik może nie wygląda dokładnie tak jak powinien, ale smakuje dokładnie tak jak powinien :) W wersji klasycznej przed wstawieniem do piekarnika sernik należy jeszcze posmarować żółtkiem wymieszanym z 2 łyżkami mleka.

Przepis dodano 22 czerwca 2011

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane