Ostatnio oglądane

F_6_1308498532.jpg

marysia

Pomidor z mozzarellą

Bardzo smaczne połączenie pomidora z serem i sosem.

Pomidor z mozzarellą
Autor zdjęcia: marysia

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Posiłek:

      małe co nieco

    • Kuchnia:

      europejska

    • Dieta:

      wegetariańska

    • Okazja:

      przyjęcia i imprezy

    • Czas całkowity:

      15 minut

Składniki:

  • 2 pomidory
  • 125 g sera mozzarella
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 cebuli
  • 4 listki świeżej bazylii
  • 2 listki świeżej mięty
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz

Wykonanie:

1.

Pomidory umyć, sparzyć, opłukać w zimnej wodzie i obrać ze skórki.

2.

Cebulę obrać, drobniutko posiekać.

3.

Listki bazylii oraz mięty drobno posiekać.

4.

Cytrynę sparzyć, osuszyć, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok.

5.

W małym naczyniu wymieszać zioła, cebulę, sok oraz skórkę z cytryny. Wolniutko wlewać oliwę, dodać sól, cukier, pieprz.

6.

Pomidory oraz mozzarellę pokroić na plastry.

7.

Na talerzu układać na przemian pomidory i ser.

8.

Każdy plaster mozzarelli posmarować sosem przed nałożeniem plastra pomidora. Posypać całość obficie pieprzem.

Przepis dodano 8 lipca 2011

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane