Zaloguj się żeby móc ocenić.

marysia
Pomidor z mozzarellą
-
Porcje:
2
-
-
Czas całkowity:
15 minut
-
Składniki:
- 2 pomidory
- 125 g sera mozzarella
- 1/2 cytryny
- 1/2 cebuli
- 4 listki świeżej bazylii
- 2 listki świeżej mięty
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki cukru
- do smaku sól
- do smaku pieprz
Wykonanie:
1.
Pomidory umyć, sparzyć, opłukać w zimnej wodzie i obrać ze skórki.
2.
Cebulę obrać, drobniutko posiekać.
3.
Listki bazylii oraz mięty drobno posiekać.
4.
Cytrynę sparzyć, osuszyć, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok.
5.
W małym naczyniu wymieszać zioła, cebulę, sok oraz skórkę z cytryny. Wolniutko wlewać oliwę, dodać sól, cukier, pieprz.
6.
Pomidory oraz mozzarellę pokroić na plastry.
7.
Na talerzu układać na przemian pomidory i ser.
8.
Każdy plaster mozzarelli posmarować sosem przed nałożeniem plastra pomidora. Posypać całość obficie pieprzem.
Przepis dodano 8 lipca 2011
Skomentuj pierwszy!