Ostatnio oglądane

F_5_1326220122.jpg

turbo_kucharz

Pieczona jagnięcina w sosie miętowym

Wiadomo, baranina nie jest dla każdego... ale jak przychodzi marzec, żaden miłośnik baraniny nie może się oprzeć świeżej jagnięcinie:)

Pieczona jagnięcina w sosie miętowym
Autor zdjęcia: turbo_kucharz

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      obiad

    • Kuchnia:

      brytyjska

    • Okazja:

      obiad rodzinny

    • Dieta:

      niezdrowe

    • Czas całkowity:

      8 godzin

    • Czas marynowania:

      4 godziny

    • Czas pieczenia:

      3 godziny 30 minut

Składniki:

  • 200 g soli
  • 2.5 kg jagnięciny (może być górka lub gicz)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine
  • 3 łyżki świeżego tymianku
  • 3 łyżki świeżego rozmarynu
  • 2 cebule
  • 2 łyżki mąki
  • 200 ml rosołu
  • 50 ml octu
  • 25 g cukru
  • 5 łyżek mięty

Wykonanie:

1.

Posiekać tymianek i rozmaryn a następnie wymieszać z solą.

2.

Umyć mięso i wetrzeć weń przygotowana mieszankę po czym odstawic na 2 do 4 godzin w chłodne miejsce.

3.

Jak minie czas marynowania nastaw piekarnik na 170 stopni.

4.

Dokładnie zmyj marynatę z mięsa i osusz mięso papierowym ręcznikiem a potem natrzy oliwą z oliwek.

5.

Posiekaj cebulę na grubsze plastry i ułóż na dnie brytfanny. Na cebuli ułóż mięso i przykryj folią aluminiową.

6.

Piecz pod przykryciem przez dwie godziny, następnie ściągnij folię i piecz kolejne półtorej godziny polewając od czasu do czasu wytopionym tłuszczem.

7.

Po wyjęciu z piekarnika wyjmij mięso z brytfanny na półmisek i przykryj by nie ostygło.

8.

Przelej wytopiony sos do osobnego garnka (lub nie o ile brytfanna zniesie gotowanie) i postaw na ogniu. W szklance wymieszaj mąkę z niewielka ilością sosu i powoli dodawaj do garnka dokładnie mieszając, a następnie gotuj jeszcze przez minutę.

9.

Dodaj rosołu i gotuj 2-3 minuty aż się zagęści.

10.

Sos miętowy: Posiekaj miętę i wrzuć do sosjerki. W małym garnuszku podgrzej ocet z cukrem i zalej miętę.

11.

Mięso zdjąć z kości z pomocą dwóch widelców i podać skropione sosem z mięsa. Sos miętowy podać osobno w sosjerce.

Dodatkowe uwagi:

Ważne: mieso przed pieczeniem po marynowaniu musi być dokładnie umyte z soli inaczej potrawa wyjdzie za słona. Generalnie mięso z wierzchu jest bardziej słone niż mięso z głębi dlatego właśnie podaje się je rozdrobnione, wymieszane i w kęsach.

Do potrawy podawać:

Najlepiej z młodymi ziemniakami, smażoną kapustą savoy i ciężkim winem czerwonym np. Egri Bikaver

Źródło inspiracji:

inspirowany i zmodyfikowany przepis z "Saturday Kitchen Live"

Przepis dodano 18 marca 2011

Komentarze (1)

turbo_kucharz 29 marca 2011 19:13 #1 reply report
Wspaniale wybrałem rodzaj diety co?;)

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane