Zaloguj się żeby móc ocenić.

turbo_kucharz
Pieczona jagnięcina w sosie miętowym
-
Porcje:
4
-
-
Czas całkowity:
8 godzin
-
Czas marynowania:
4 godziny
-
Czas pieczenia:
3 godziny 30 minut
-
Składniki:
- 200 g soli
- 2.5 kg jagnięciny (może być górka lub gicz)
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine
- 3 łyżki świeżego tymianku
- 3 łyżki świeżego rozmarynu
- 2 cebule
- 2 łyżki mąki
- 200 ml rosołu
- 50 ml octu
- 25 g cukru
- 5 łyżek mięty
Wykonanie:
1.
Posiekać tymianek i rozmaryn a następnie wymieszać z solą.
2.
Umyć mięso i wetrzeć weń przygotowana mieszankę po czym odstawic na 2 do 4 godzin w chłodne miejsce.
3.
Jak minie czas marynowania nastaw piekarnik na 170 stopni.
4.
Dokładnie zmyj marynatę z mięsa i osusz mięso papierowym ręcznikiem a potem natrzy oliwą z oliwek.
5.
Posiekaj cebulę na grubsze plastry i ułóż na dnie brytfanny. Na cebuli ułóż mięso i przykryj folią aluminiową.
6.
Piecz pod przykryciem przez dwie godziny, następnie ściągnij folię i piecz kolejne półtorej godziny polewając od czasu do czasu wytopionym tłuszczem.
7.
Po wyjęciu z piekarnika wyjmij mięso z brytfanny na półmisek i przykryj by nie ostygło.
8.
Przelej wytopiony sos do osobnego garnka (lub nie o ile brytfanna zniesie gotowanie) i postaw na ogniu. W szklance wymieszaj mąkę z niewielka ilością sosu i powoli dodawaj do garnka dokładnie mieszając, a następnie gotuj jeszcze przez minutę.
9.
Dodaj rosołu i gotuj 2-3 minuty aż się zagęści.
10.
Sos miętowy: Posiekaj miętę i wrzuć do sosjerki. W małym garnuszku podgrzej ocet z cukrem i zalej miętę.
11.
Mięso zdjąć z kości z pomocą dwóch widelców i podać skropione sosem z mięsa. Sos miętowy podać osobno w sosjerce.
Dodatkowe uwagi:
Do potrawy podawać:
Źródło inspiracji:
Przepis dodano 18 marca 2011
Komentarze (1)