Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Sałatka z pomidorami w sosie winegret

Zielona sałata z pomidorami polana prostym sosem octowym.

Sałatka z pomidorami w sosie winegret
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Kuchnia:

      europejska

    • Posiłek:

      część obiadu - warzywo

    • Czas całkowity:

      10 minut

Składniki:

  • 0.5 sałaty lodowej (lub inna ulubiona liściasta sałata)
  • 3 pomidory
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz

Wykonanie:

1.

Sałatę umyć i rozerwać na mniejsze kawałki. Pomidory pokroić w kostkę (w wersji ekskluzywnej usunąć gniazda nasienne). Cebulę pokroić w plasterki lub kostkę.

2.

W wersji z czosnkiem, przecisnąć go przez praskę lub drobno posiekać. Czosnek wymieszać z musztardą, oliwą, octem, oraz przyprawami. Najprościej wrzucić wszystkie te składniki do słoiczka, zakręcić i wstrząsnąć.

3.

Tuż przed podaniem wszystkie warzywa przełożyć do dużej miski, polać sosem i wymieszać.

Przepis dodano 13 lipca 2011

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane