Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Cytrynowy sernik

Bardzo cytrynowy i lekki sernik.

Cytrynowy sernik
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    10

    • Okazja:

      Wielkanoc

    • Kuchnia:

      polska

    • Posiłek:

      wypieki

    • Czas całkowity:

      75 minut

    • Czas przygotowywania składników:

      15 minut

    • Czas pieczenia:

      60 minut

  • Dodatkowe narzędzia:

    okrągła forma o średnicy 26 cm lub 21 cm, mikser

Składniki:

  • 750 g twarogu półtłustego (zmielonego dwukrotnie)
  • 3 jajka
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (ok. 400 g)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 cytryny
  • 1 laska wanilii
  • 60 g ciemnej czekolady
  • 2 łyżki likieru cointreau

Wykonanie:

1.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Cytryny wyszorować, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę a z jednej wycisnąć sok. Z laski wanilii wydobyć ziarenka.

2.

W misie miksera umieścić wszystkie składniki, zmiksować (lub utrzeć ręcznie) tylko do połączenia się składników. Uwaga: nie miksować/nie ucierać zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej.

3.

Formę o średnicy 26 cm (sernik będzie niski, jeżeli ma być wyższy to można użyć formy o średnicy 21 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Do formy wyłożyć masę serową. Piec w temperaturze 150ºC (bez termoobiegu) przez około 60 minut z parą wodną - umieszczając poziom niżej w piekarniku żaroodporne naczynie z wrzącą wodą.

4.

Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

5.

Czekoladę do dekoracji przygotować albo dzień wcześniej albo kilka godzin wcześniej. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać likier Cointreau, wymieszać, przestudzić. Lekko ciepłą masę uformować w kulę i owinąć folią, włożyć do lodówki. Masa czekoladowa po stwardnięciu daje się łatwo scierać na wiórki.

Źródło inspiracji:

mojewypieki.blox.pl

Przepis dodano 6 marca 2012

Komentarze (1)

goszka 16 listopada 2014 09:23 #1 reply report
Pyszny i bardzo prosty sernik.

Uwaga dla mnie: następnym razem spróbować zrobić go w szybkowarze.

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane