Zaloguj się żeby móc ocenić.
Iwona
Cytrynowy sernik
-
Porcje:
10
-
-
Czas całkowity:
75 minut
-
Czas przygotowywania składników:
15 minut
-
Czas pieczenia:
60 minut
-
-
Dodatkowe narzędzia:
okrągła forma o średnicy 26 cm lub 21 cm, mikser
Składniki:
- 750 g twarogu półtłustego (zmielonego dwukrotnie)
- 3 jajka
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (ok. 400 g)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 cytryny
- 1 laska wanilii
- 60 g ciemnej czekolady
- 2 łyżki likieru cointreau
Wykonanie:
1.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Cytryny wyszorować, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę a z jednej wycisnąć sok. Z laski wanilii wydobyć ziarenka.
2.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki, zmiksować (lub utrzeć ręcznie) tylko do połączenia się składników. Uwaga: nie miksować/nie ucierać zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej.
3.
Formę o średnicy 26 cm (sernik będzie niski, jeżeli ma być wyższy to można użyć formy o średnicy 21 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Do formy wyłożyć masę serową. Piec w temperaturze 150ºC (bez termoobiegu) przez około 60 minut z parą wodną - umieszczając poziom niżej w piekarniku żaroodporne naczynie z wrzącą wodą.
4.
Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
5.
Czekoladę do dekoracji przygotować albo dzień wcześniej albo kilka godzin wcześniej. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać likier Cointreau, wymieszać, przestudzić. Lekko ciepłą masę uformować w kulę i owinąć folią, włożyć do lodówki. Masa czekoladowa po stwardnięciu daje się łatwo scierać na wiórki.
Źródło inspiracji:
Przepis dodano 6 marca 2012
Komentarze (1)
Uwaga dla mnie: następnym razem spróbować zrobić go w szybkowarze.