Zaloguj się żeby móc ocenić.

goszka
Pulpeciki w sosie koperkowym
-
Porcje:
4
-
-
Czas całkowity:
50 minut
-
Czas przygotowywania składników:
10 minut
-
Czas mrożenia:
15 minut
-
Czas gotowania:
25 minut
-
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka masła
- szczypta gałki muszkatołowej
- 0.5 pęczka koperku
- 0.5-1 l bulionu
- 1 cytryna
- 150 ml śmietany
- 2 łyżki mąki
- do smaku sól
- do smaku pieprz
- 1 liść laurowy (opcjonalnie)
- 2 ziarna ziela angielskiego (opcjonalnie)
Wykonanie:
1.
Cebulę obrać i drobno posiekać. Usmażyć na maśle i przestudzić.
2.
Do miski przełożyć mięso, dodać cebulę, jajko, bułkę tartą oraz sól, pieprz i gałkę muszkatałową. Wyrobić na jednolitą masę. Wstawić do lodówki na 15 minut.
3.
Z mięsa uformować klopsiki, kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Najwygodniej to robić rękoma zwilżonymi zimną wodą.
4.
Zagotować bulion, można dodać liść laurowy i ziele angielskie. Pojedyńczo wrzucać klopsiki tak, żeby nie przerwać gotowania. Gotować na małym ogniu przez około 10 minut od momentu wypłynięcia. Klopsiki przełóżyć na talerz, a wywar przecedzić i zatrzymać dla przygotowania sosu.
5.
Śmietanę rozmieszać z mąką tak, żeby nie powstały grudki. Dodać sok z cytryny. Dodać łyżkę gorącego bulionu. Wymieszać. Rozprowadzoną śmietanę wlać do wrzącego bulionu i gotować około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Dodać klopsiki, by się odgrzały. Na końcu dodać posiekany koperek i wymieszać.
Do potrawy podawać:
Przepis dodano 25 maja 2012
Skomentuj pierwszy!