Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Pulpeciki w sosie koperkowym

Gotowane kluseczki mięsne

Pulpeciki w sosie koperkowym
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Kuchnia:

      polska

    • Posiłek:

      część obiadu - białko

    • Czas całkowity:

      50 minut

    • Czas przygotowywania składników:

      10 minut

    • Czas mrożenia:

      15 minut

    • Czas gotowania:

      25 minut

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 0.5 pęczka koperku
  • 0.5-1 l bulionu
  • 1 cytryna
  • 150 ml śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz
  • 1 liść laurowy (opcjonalnie)
  • 2 ziarna ziela angielskiego (opcjonalnie)

Wykonanie:

1.

Cebulę obrać i drobno posiekać. Usmażyć na maśle i przestudzić.

2.

Do miski przełożyć mięso, dodać cebulę, jajko, bułkę tartą oraz sól, pieprz i gałkę muszkatałową. Wyrobić na jednolitą masę. Wstawić do lodówki na 15 minut.

3.

Z mięsa uformować klopsiki, kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Najwygodniej to robić rękoma zwilżonymi zimną wodą.

4.

Zagotować bulion, można dodać liść laurowy i ziele angielskie. Pojedyńczo wrzucać klopsiki tak, żeby nie przerwać gotowania. Gotować na małym ogniu przez około 10 minut od momentu wypłynięcia. Klopsiki przełóżyć na talerz, a wywar przecedzić i zatrzymać dla przygotowania sosu.

5.

Śmietanę rozmieszać z mąką tak, żeby nie powstały grudki. Dodać sok z cytryny. Dodać łyżkę gorącego bulionu. Wymieszać. Rozprowadzoną śmietanę wlać do wrzącego bulionu i gotować około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Dodać klopsiki, by się odgrzały. Na końcu dodać posiekany koperek i wymieszać.

Do potrawy podawać:

ziemniaki puree i sałatka z pomidorów

Przepis dodano 25 maja 2012

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane