Zaloguj się żeby móc ocenić.
Iwona
Szparagi w sosie z pesto i z szynką serrano
-
Porcje:
2
-
-
Czas całkowity:
30 minut
-
Składniki:
- 500 g białych szparag
- 40 g szynki serrano (ok. 4 plasterki)
- 125 g naturalnego ryżu (vollkornreis)
- 200 ml słodkiej śmietanki
- 4 łyżki zielonego pesto (w instrukcjach jak zrobić domowe)
- do smaku sól i pieprz
- 2 łyżki cukru
Wykonanie:
1.
Szparagi obrać (zawsze od główki w dół), w dużym garnku zagotować wodę, posolić i ocukrzyć. Szparagi blanszować ok. 3-4 minut i zaraz wyciagnąć łyżką cedzakową lub widelcem na talerz. Wodę po gotowaniu zostawić. W osobnym garnku ugotować ryż wg instrukcji na opakowaniu.
2.
Rozgrzać dużą patelnię, najlepiej teflonową, kłaść na suchą patelnię plasterki szynki i usmażyć je na chipsy, ok. 3 minut, na każdą ze stron. Szynkę odłożyć na talerz.
3.
Domowe pesto: 2 garście listków świeżej bazylii, 1 garść orzechów włoskich lub piniowych, 3 łyżki oliwy extra vergine, 2 łyżki startego parmezanu lub grana padano, 1 ząbek czosnku, sól i świeżo zmielony czarny pieprz. Wszystkie składniki zmiksować w blenderze. Jeżeli nie mamy domowego pesto możemy użyć kupionego.
4.
Na tę samą patelnię, po smażeniu szynki, wlać śmietankę i dodać pesto, podgrzać, dodać szparagi. Wszystko smażyć przez ok. 5-6 minut mieszając co jakis czas. Jeżeli sos za mocno zgęstnieje możemy go rozrzedzić wodą po gotowaniu szparag.
5.
Ugotowany ryż wyłożyć na talerz, żeby było elegancko, to możemy ryż uformować za pomocą okrągłej foremki. Na ryż kładziemy szparagi, polewamy sosem i drapujemy chipsami z szynki.
Do potrawy podawać:
Przepis dodano 31 maja 2012
Skomentuj pierwszy!