Zaloguj się żeby móc ocenić.
karina
Zupa z grochu
-
Porcje:
6
-
-
Czas całkowity:
2 godziny 20 minut
-
Składniki:
- 1 łyżka oleju
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1 kawałek selera
- 400 g grochu łuskanego
- 2 ząbki czosnku
- 2 kostki bulionowe
- do smaku sól
- do smaku pieprz
- 1 łyżka masła
Wykonanie:
1.
Cebule, marchewki i seler obrać i pokroić w kostkę. Groch kilkakrotnie przepłukać.
2.
W dużym garnku rozgrzać olej i masło. Podsmażyć cebulę i pokrojone warzywa. Dodać rozgnieciony czosnek. Smażyć kolejną minutę.
3.
Dodać 2l wody. Wrzucić kostki bulionowe oraz groch. Zagotować. Następnie gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 2 godziny.
4.
Doprawić według upodobań. Można zmiksować blenderem na zupę krem lub tylko częściowo zmiksować, by podkreślić smak a jednocześnie zachować kawałki warzyw i grochu.
Przepis dodano 5 lipca 2012
Skomentuj pierwszy!