Zaloguj się żeby móc ocenić.
goszka
Tarta z orzechami włoskimi
-
Porcje:
12
-
-
Czas całkowity:
1 godzina
-
-
Dodatkowe narzędzia:
forma do pieczenia tarty 24cm oraz kulki ceramiczne
Składniki:
- 175 g mąki (na tartę)
- 50 g cukru (na tartę)
- 85 g masła (na tartę)
- 1 żółtko (na tartę)
- 200 g cukru trzcinowego
- 100 g masła
- 200 ml kremówki
- 200 g orzechów włoskich w połówkach
Wykonanie:
1.
Nastawić piekarnik na 190 stopni C. Przygotować formę do pieczenia tart o średnicy 24cm (tortownica też się nadaje).
2.
W robocie kuchennym wymieszać mąkę, 85g masła (pokrojone w kostkę) i 50g cukru. Wyrabiać kilka minut aż przyjmie konsystencję drobnej bułki tartej. Dodać żółtko jajka oraz 1-2 łyżki wody. Krótko dalej wyrabiać aż utworzy się ubita masa.
3.
Na blacie rozsypać trochę mąki. Rozwałkować ciasto i przy pomocy wałka przełożyć je do foremki. Ciasto się mocno rwie, więc w razie problemów można je zwyczajnie palcami równo rozłożyć w całej foremce. Na ciasto wyłożyć papier do wypieków lub folię aluminiową i rozłożyć ceramiczne kulki do wypieków.Wstawić do lodówki na 10 minut.
4.
Ciasto razem z kulkami piec przez 10 minut. Następnie usunąć kulki i papier i piec kolejne 5 minut.
5.
Do garnka wlać 3 łyżki zimnej wody. Równo rozsypać pozostały cukier (200g). Podgrzewać na małym ogniu aż cukier się rozpuści. Następnie zwiększyć temperaturę i podgrzewać aż cukier przejdzie w ciemny i gęsty syrop. Powinno to zająć kilka minut.
6.
Ściągnąć garnek z ognia i dodać masło. Zamieszać, aż się całkowicie rozpuści. Mieszając dodać śmietankę. Wstawić na palnik i podgrzewać na mocnym ogniu aż mocno się zagęści. Przy tym należy często mieszać i pilnować, żeby masa się nie przypaliła. Jest gotowe, gdy ma konsystencję tężejącej galaretki i po przejechaniu łyżką po dnie garnka widać jego dno.
7.
Do masy dodać orzechy i wylać na upieczone kruche ciasto. Wyrównać widelcem. Wstawić do piekarnika na 8-10 minut, aż cała masa orzechowa zacznie bulgotać.
8.
Kroić i podawać dopiero gdy masa orzechowa ostygnie i stwardnieje, przynajmniej po 15-20 minutach. Ciasto jest pyszne i świeżo po upieczeniu jak i po kilku dniach.
Dodatkowe uwagi:
Przepis dodano 20 lipca 2012
Komentarze (1)