Zaloguj się żeby móc ocenić.

Iwona
Szynka gotowana
-
Porcje:
10
-
-
Czas całkowity:
4 dni
-
Czas gotowania:
3 godziny
-
Czas leżakowania:
4 dni
-
Składniki:
- 0,5 kg surowej szynki ze świni (ew. schabu)
- 1 opakowanie soli czosnkowej (firmy Kamis)
- 2 łyżki suszonego tymianku
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu
Wykonanie:
1.
Mięso należy umyć, osuszyć a następnie natrzeć dwoma łyżkami soli czosnkowej i tymiankiem. Mięso umieszczamy w jakimś szklanym naczyniu i przykrywamy. Wstawiamy do lodówki na jakieś 4-5 dni.
2.
Każdego następnego dnia zlewamy z mięsa soki, które się wytworzyły i ponownie nacieramy solą czosnkową. Może być tak, że tych soków z mięsa jest niewiele, ale to akurat nie ma wpływu na mięso, a z mięsem postępujemy dalej jak w przepisie.
3.
Ostatniego dnia umieszczamy mięso w garnku z gotującą się wodą, wody ma być tyle by mięso w niej pływało. Wrzucamy liście laurowe, pieprz i ziele angielskie. Mięso gotujemy ok. 2-3 godzin. Odstawiamy garnek z szynką i czekamy aż wraz z wodą ostygnie. Po tym czasie można mięso wyjąć i kroić.
Dodatkowe uwagi:
Przepis dodano 7 grudnia 2012
Komentarze (4)