Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Szynka gotowana

Najlepsza, bardzo aromatyczna szynka. Podaje sie ją na zimno do kanapek. Jest bardzo niepowtarzalna i bardzo zdrowa, nienafaszerowana żadną chemią.

Szynka gotowana
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    10

    • Posiłek:

      śniadanie

    • Kuchnia:

      polska

    • Dieta:

      zdrowa

    • Czas całkowity:

      4 dni

    • Czas gotowania:

      3 godziny

    • Czas leżakowania:

      4 dni

Składniki:

  • 0,5 kg surowej szynki ze świni (ew. schabu)
  • 1 opakowanie soli czosnkowej (firmy Kamis)
  • 2 łyżki suszonego tymianku
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu

Wykonanie:

1.

Mięso należy umyć, osuszyć a następnie natrzeć dwoma łyżkami soli czosnkowej i tymiankiem. Mięso umieszczamy w jakimś szklanym naczyniu i przykrywamy. Wstawiamy do lodówki na jakieś 4-5 dni.

2.

Każdego następnego dnia zlewamy z mięsa soki, które się wytworzyły i ponownie nacieramy solą czosnkową. Może być tak, że tych soków z mięsa jest niewiele, ale to akurat nie ma wpływu na mięso, a z mięsem postępujemy dalej jak w przepisie.

3.

Ostatniego dnia umieszczamy mięso w garnku z gotującą się wodą, wody ma być tyle by mięso w niej pływało. Wrzucamy liście laurowe, pieprz i ziele angielskie. Mięso gotujemy ok. 2-3 godzin. Odstawiamy garnek z szynką i czekamy aż wraz z wodą ostygnie. Po tym czasie można mięso wyjąć i kroić.

Dodatkowe uwagi:

Przepis wydaje się banalny, ale zapewniam że szyneczka jest 1 klasa! Wyglądem też nie przypomina tych "sklepowych" produktów, ale to właśnie jest naturalny produkt, rzec by można "BIO".

Przepis dodano 7 grudnia 2012

Komentarze (4)

goszka 7 grudnia 2012 16:32 #1 reply report
Przepis i szynka wygląda bardzo fajnie, chyba zrobię na te święta. A jak długo po ugotowaniu szynka wytrzyma w lodówce?
Iwona 12 grudnia 2012 04:29 #2 reply report
Szynkę można do tygodnia przechowywać w lodowce, chociaż u mnie nie było jej po 4 dniach.
goszka 26 grudnia 2012 12:24 #3 reply report
Absolutnie fantastyczny przepis, bardzo prosty, mało roboty, a szynka wychodzi przepyszna!
turbo_kucharz 29 grudnia 2012 19:25 #4 reply report
Potwierdzam extra była. Świetny przepis.

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane