Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Cynamonowe gwiazdki

Kruche, cynamonowe ciasteczka w polewie czekoladowej. Idealne na dodatek do herbatki w świąteczne dni. Można je również wykorzystać jako słodki podarek.

Cynamonowe gwiazdki
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    46

    • Posiłek:

      wypieki

    • Kuchnia:

      polska

    • Okazja:

      Boże Narodzenie

    • Czas całkowity:

      52 minuty

    • Czas pieczenia:

      12 minut

    • Czas leżakowania:

      30 minut

  • Dodatkowe narzędzia:

    metalowa foremka w kształcie gwiazdki

Składniki:

  • 180 g masła (zimnego)
  • 90 g cukru pudru
  • 230 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżka cynamonu
  • 1 szczypta soli
  • 40 g skrobii ziemniaczanej
  • 100 g mlecznej czekolady (+ 1 łyżka masła)

Wykonanie:

1.

Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować, aż ciasto będzie tworzyło gładką kulę. Można również wszystkie składniki umieścić w misie, posiekać szybko nożem, krótko wyrobić, do połączenia. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.

2.

Po schłodzeniu, ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać gwiazdki. Układać na papierze do pieczenia lub macie teflonowej, zachowując nieduże odstępy (ciasteczka praktycznie nie rosną).

3.

Piec w temperaturze 180ºC przez 12 minut. Wystudzić na blaszce (5-8 minut).

4.

Mleczną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z 1 łyżką masła. Czekolada i masło powinny być o temp. pokojowej i umieszczamy je w misce w tym samym czasie. Gwiazdki zanurzać do połowy w czekoladzie, odkładać na kratkę, poczekać aż zastygną.

Dodatkowe uwagi:

Gwiazdki można również udekorować polewą wykonaną z ciemnej czekolady i posypać np. posiekanymi pistacjami.

Źródło inspiracji:

<a href="http://www.mojewypieki.com" target="_blank">Moje Wypieki</a>

Przepis dodano 15 grudnia 2012

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane