Zaloguj się żeby móc ocenić.
Iwona
Cynamonowe gwiazdki
-
Porcje:
46
-
-
Czas całkowity:
52 minuty
-
Czas pieczenia:
12 minut
-
Czas leżakowania:
30 minut
-
-
Dodatkowe narzędzia:
metalowa foremka w kształcie gwiazdki
Składniki:
- 180 g masła (zimnego)
- 90 g cukru pudru
- 230 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżka cynamonu
- 1 szczypta soli
- 40 g skrobii ziemniaczanej
- 100 g mlecznej czekolady (+ 1 łyżka masła)
Wykonanie:
1.
Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować, aż ciasto będzie tworzyło gładką kulę. Można również wszystkie składniki umieścić w misie, posiekać szybko nożem, krótko wyrobić, do połączenia. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
2.
Po schłodzeniu, ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać gwiazdki. Układać na papierze do pieczenia lub macie teflonowej, zachowując nieduże odstępy (ciasteczka praktycznie nie rosną).
3.
Piec w temperaturze 180ºC przez 12 minut. Wystudzić na blaszce (5-8 minut).
4.
Mleczną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z 1 łyżką masła. Czekolada i masło powinny być o temp. pokojowej i umieszczamy je w misce w tym samym czasie. Gwiazdki zanurzać do połowy w czekoladzie, odkładać na kratkę, poczekać aż zastygną.
Dodatkowe uwagi:
Źródło inspiracji:
Przepis dodano 15 grudnia 2012
Skomentuj pierwszy!