Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Barszcz bez zakwasu

Pierwszy raz wyszedł mi taki barszcz jaki powinien, o intensywnym kolorze i smaku.

Barszcz bez zakwasu
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    10

    • Posiłek:

      zupa

    • Kuchnia:

      polska

    • Okazja:

      Boże Narodzenie

    • Dieta:

      wegetariańska

    • Czas całkowity:

      1 godzina 30 minut

Składniki:

  • 1,5 kg buraków
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/4 selera
  • 1 cebula
  • 0,5 kg jabłek winnych
  • 10 g suszonych grzybów
  • 4 ząbki czosnku
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 cytryna
  • do smaku sól, pieprz, cukier

Wykonanie:

1.

Ugotuj wywar warzywny z marchwi, pietruszki, selera i cebuli. Warzywa zalej ok. 2 l wody i zagotuj do miękkości, przecedź. Warzyw już nie potrzebujemy (można je wykorzystać do sałatki).

2.

Buraki ugotuj w skórkach do miękkości. Ostudź. Grzyby ugotuj w niewielkiej ilości wody. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. To samo zrób z burakami.

3.

Jabłka i buraki połącz z wywarem, dodaj też grzyby z wywarem, ziele angielskie, roztarty czosnek. Jeżeli jest bardzo gęste można dolać ok. 1-1,5 l wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj max. 10 minut.

4.

Dopraw barszcz solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny, wszystkiego wg uznania. Pozostaw w garnku na 1-2 godziny. Przecedź. Podgrzewaj nigdy nie doprowadzając do wrzenia. Po 1-2 dniach barszcz nabiera mocy i smakuje jeszcze lepiej.

Dodatkowe uwagi:

Przepis wydaje się trochę skomplikowany, ale barszcz jest rewelacyjny, bardzo aromatyczny.

Źródło inspiracji:

Za przepis dziękuję Marysi

Przepis dodano 27 grudnia 2012

Komentarze (1)

goszka 7 stycznia 2013 14:20 #1 reply report
Fantastyczny barszcz! Bardzo polecam. Jako że ja go nie robiłam na święta a tylko na zimowy wieczór, poszłam więc na łatwiznę i zrobiłam na kostkach warzywnych. A kupne ugotowane już buraki starłam razem z jabłkami w robocie kuchennym. Więc roboty tyle co i przy codziennej zwykłej zupie a efekt zachwycający. Proponuję podawać z pacztecikami grzybowymi.

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane