Zaloguj się żeby móc ocenić.

Iwona
Barszcz bez zakwasu
-
Porcje:
10
-
-
Czas całkowity:
1 godzina 30 minut
-
Składniki:
- 1,5 kg buraków
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1/4 selera
- 1 cebula
- 0,5 kg jabłek winnych
- 10 g suszonych grzybów
- 4 ząbki czosnku
- 8 ziarenek ziela angielskiego
- 1 cytryna
- do smaku sól, pieprz, cukier
Wykonanie:
1.
Ugotuj wywar warzywny z marchwi, pietruszki, selera i cebuli. Warzywa zalej ok. 2 l wody i zagotuj do miękkości, przecedź. Warzyw już nie potrzebujemy (można je wykorzystać do sałatki).
2.
Buraki ugotuj w skórkach do miękkości. Ostudź. Grzyby ugotuj w niewielkiej ilości wody. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. To samo zrób z burakami.
3.
Jabłka i buraki połącz z wywarem, dodaj też grzyby z wywarem, ziele angielskie, roztarty czosnek. Jeżeli jest bardzo gęste można dolać ok. 1-1,5 l wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj max. 10 minut.
4.
Dopraw barszcz solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny, wszystkiego wg uznania. Pozostaw w garnku na 1-2 godziny. Przecedź. Podgrzewaj nigdy nie doprowadzając do wrzenia. Po 1-2 dniach barszcz nabiera mocy i smakuje jeszcze lepiej.
Dodatkowe uwagi:
Źródło inspiracji:
Przepis dodano 27 grudnia 2012
Komentarze (1)