Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Dorsz w sosie z porem

Dorsz (np.bałtycki-Gadus Callarias linne) duszony w wyrazistym sosie z porami i gorgonzolą, ułożony na puree ze słodkich ziemniaków.

Dorsz w sosie z porem
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      obiad

    • Kuchnia:

      europejska

    • Dieta:

      zdrowa

    • Czas całkowity:

      25 minut

    • Czas przygotowywania składników:

      10 minut

    • Czas smażenia:

      15 minut

  • Dodatkowe narzędzia:

    duża patelnia

Składniki:

  • 300 g świeżego dorsza (najlepiej filety bez skóry)
  • 400 g słodkich ziemniaków
  • 1 por
  • 100 g gorngozoli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy (+ ew. 1 łyżka masła)
  • 1 szkl. mleka
  • do smaku sól i pieprz

Wykonanie:

1.

Filety umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.

2.

Pora oczyścić, pokroić w talarki. Na dużej patelni rozgrzać oliwę (można też dodać masła) wrzucić pora, smażyć często mieszając, jakieś 5-7 minut.

3.

Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości. Zmiksować lub rozdrobnić widelcem na puree. Można dodać masełka, dosolić.

4.

Gdy por się zeszkli dolać ok. 1/2 szklanki mleka i wkruszyć gorgonzolę, smażyć do rozpuszczenia się sera, gdyby było za gęste dolewać stopniowo resztę mleka.

5.

Filety z dorsza można pokroić na mniejsze kawałki. Taką rybę kładziemy na sosie, dusimy pod przykryciem ok. 5 minut, następnie przewracamy i też ok. 5 minut na drugą stronę.

6.

Na talerzu układamy podkład z ziemniaków, na to rybę i całość polewamy sosem.

Przepis dodano 23 lutego 2013

Komentarze (2)

goszka 8 marca 2013 18:54 #1 reply report
Delikatesowe danie. Bardzo smaczne.
goszka 4 grudnia 2016 17:28 #2 reply report
Danie jak z pięciogwiazdkowej restauracji :)

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane