Zaloguj się żeby móc ocenić.
Iwona
Dorsz w sosie z porem
-
Porcje:
4
-
-
Czas całkowity:
25 minut
-
Czas przygotowywania składników:
10 minut
-
Czas smażenia:
15 minut
-
-
Dodatkowe narzędzia:
duża patelnia
Składniki:
- 300 g świeżego dorsza (najlepiej filety bez skóry)
- 400 g słodkich ziemniaków
- 1 por
- 100 g gorngozoli
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy (+ ew. 1 łyżka masła)
- 1 szkl. mleka
- do smaku sól i pieprz
Wykonanie:
1.
Filety umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.
2.
Pora oczyścić, pokroić w talarki. Na dużej patelni rozgrzać oliwę (można też dodać masła) wrzucić pora, smażyć często mieszając, jakieś 5-7 minut.
3.
Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości. Zmiksować lub rozdrobnić widelcem na puree. Można dodać masełka, dosolić.
4.
Gdy por się zeszkli dolać ok. 1/2 szklanki mleka i wkruszyć gorgonzolę, smażyć do rozpuszczenia się sera, gdyby było za gęste dolewać stopniowo resztę mleka.
5.
Filety z dorsza można pokroić na mniejsze kawałki. Taką rybę kładziemy na sosie, dusimy pod przykryciem ok. 5 minut, następnie przewracamy i też ok. 5 minut na drugą stronę.
6.
Na talerzu układamy podkład z ziemniaków, na to rybę i całość polewamy sosem.
Przepis dodano 23 lutego 2013
Komentarze (2)