Zaloguj się żeby móc ocenić.
Iwona
Zapiekany łosoś pod warzywami
-
Porcje:
2
-
-
Czas całkowity:
mniej niż 1 godzina
-
Czas pieczenia:
25 minut
-
Składniki:
- 300 g łososia
- 8 brązowych pieczarek
- 1 cukinia
- 2 cebule dymki
- 1 pomidor
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- do smaku sól i pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 1 garść świeżej bazylii
- 1 garść pietruszki
Wykonanie:
1.
Filet łososia dzielimy na dwie porcje, układamy na folii aluminiowej, solimy i pieprzymy.
2.
Warzywa kroimy - najlepiej w plasterki - i układamy na łososiu. Najpierw dymka, cukinia, pieczarki, pomidor. Na sam wierzch pokrojony na drobno czosnek.
3.
Całość polewamy octem balsamicznym (ja wybrałam kremowy ciemny o posmaku pomarańczy), oliwą i miodem. Lekko pieprzymy i solimy, ale naprawdę odrobinę.
4.
Na samą górę kładziemy listki bazylii i pietruszkę.
5.
Całość wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20-25 minut w 180 stopniach C.
Dodatkowe uwagi:
Przepis dodano 5 kwietnia 2011
Skomentuj pierwszy!