Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Risotto primavera

Wśród kucharzy coraz częściej mówi się, że risotto wcale nie musi być robione w tradycyjny sposób. Można je znacznie uprościć. I tu przepis na proste warzywne wiosenne risotto. Bardzo dobre dla dzieci.

Risotto primavera
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      obiad

    • Dieta:

      dla dzieci

    • Kuchnia:

      europejska

    • Czas całkowity:

      40 minut

Składniki:

  • 300 g ryżu arborio
  • 2 cukinie
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 l wywaru warzywnego
  • 125 g mrożonego groszku zielonego
  • 125 g mrożonego bobu
  • 1 łyżka szczypiorku
  • 1 łyżka mięty
  • 1 łyżka pietruszki zielonej
  • 1 cytryna, skórka
  • 50 g parmezanu
  • 3 łyżki białego kremowego serka (np philadelphia lub mascarpone)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła

Wykonanie:

1.

Warzywa mrożone, groszek i bób, wyciągnąć z zamrażalki na godzinę przed przygotowywaniem risotto, żeby się rozmroziły.

2.

Cebulę posiekać w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Cukinie pokroić w małą kostkę. Zioła posiekać. Bulion podgrzać.

3.

W dużym rondlu rozgrzać 1 łyżkę oliwy i 1 łyżkę masła. Na tłuszczu smażyć cebulę i czosnek do czasu aż zmiękną. Dodać ryż i cukinię. Wymieszać dokładnie. Dodać wrzący bulion, wymieszać, doprowadzić do wrzenia. Następnie przykryć i dusić przez 15 minut. Dodać groszek i bób i dusić kolejne 5 minut.

4.

Ściągnąć z ognia. Dodać biały serek, startą skórkę z cytryny, starty parmezan oraz wszystkie zioła. Wymieszać, można odrobinę jeszcze doprawić solą i pieprzem i natychmiast podawać.

Przepis dodano 15 marca 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane