Zaloguj się żeby móc ocenić.

goszka
Risotto primavera
-
Porcje:
4
-
-
Czas całkowity:
40 minut
-
Składniki:
- 300 g ryżu arborio
- 2 cukinie
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 l wywaru warzywnego
- 125 g mrożonego groszku zielonego
- 125 g mrożonego bobu
- 1 łyżka szczypiorku
- 1 łyżka mięty
- 1 łyżka pietruszki zielonej
- 1 cytryna, skórka
- 50 g parmezanu
- 3 łyżki białego kremowego serka (np philadelphia lub mascarpone)
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
Wykonanie:
1.
Warzywa mrożone, groszek i bób, wyciągnąć z zamrażalki na godzinę przed przygotowywaniem risotto, żeby się rozmroziły.
2.
Cebulę posiekać w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Cukinie pokroić w małą kostkę. Zioła posiekać. Bulion podgrzać.
3.
W dużym rondlu rozgrzać 1 łyżkę oliwy i 1 łyżkę masła. Na tłuszczu smażyć cebulę i czosnek do czasu aż zmiękną. Dodać ryż i cukinię. Wymieszać dokładnie. Dodać wrzący bulion, wymieszać, doprowadzić do wrzenia. Następnie przykryć i dusić przez 15 minut. Dodać groszek i bób i dusić kolejne 5 minut.
4.
Ściągnąć z ognia. Dodać biały serek, startą skórkę z cytryny, starty parmezan oraz wszystkie zioła. Wymieszać, można odrobinę jeszcze doprawić solą i pieprzem i natychmiast podawać.
Przepis dodano 15 marca 2013
Skomentuj pierwszy!