Zaloguj się żeby móc ocenić.

AlaCarte
Kraszanki Wielkanocne
-
Porcje:
4
-
-
Czas całkowity:
1 godzina
-
-
Dodatkowe narzędzia:
przyda się sitko i trochę jednorazowych ręczników papierowych
Składniki:
- kilka garści łupin cebuli
- 6-12 jajek (te o JASNEJ skorupce lepiej łapią barwnik)
- trochę masła (do posmarowania i nadania połysku jajkom)
Wykonanie:
1.
Łupin cebuli powinno być jak najwięcej. I chodzi tylko o brązową, niejadalną część cebuli. Mi zazwyczaj udaje się uzbierać jedną jednorazową reklamówkę. Łupiny wrzucamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Woda powinna przykrywać większość łupiny, ale też nie może jej być za dużo, bo barwnik wyjdzie za słaby. Garnek przykryć, zagotować wodę i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Nie wrzucać jajek! Odstawić na pół godziny do kilku godzin.
2.
Do gotowania jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Lepsze są jajka o białej skorupce od tych o brązowej skorupce, bo łatwiej i lepiej barwią się. Jajka umyć. Można przetrzeć octem dla odtłuszczenia i równego zabarwienia.
3.
Wywar z łupin cebuli przelać przez sito do drugiego, mniejszego garnka. Łupiny wyrzucić, wywar zachować. Z łupinami cebuli i wywarem należy obchodzić się ostrożnie, bo farbują oczywiście. Wywar zagotować. Do gotującej się wody bardzo ostrożnie wkładać jajka. Jajka gotować partiami i na raz włożyć tylko tyle jajek, ile mieści się na dnie garnka nie dotykając się na wzajem. Doprowadzić wodę do pierwszych bąbelków wskazujących na to, że woda osiągnęła 100 stopni C i dalej gotować nie doprowadzając do wrzenia przez około 10 minut. Można gotować dłużej dla wzmocnienia koloru, ale też po około 10 minutach gotowania pojawia się szara obwódka dookoła żółtka. W tym czasie na blacie rozłożyć kilka ręczników papierowych, najlepiej w 2-4 warstwach, żeby farba nie zabarwiła stołu. Jajka wyjmować przy pomocy plastikowej łyżki i układać na papierowych ręcznikach. Wziąć kolejny kawałek ręcznika papierowego, nabrać na niego trochę masła i dokładnie posmarować wszystkie jajka. Dzięki posmarowaniu tłuszczem jaja nabierają pięknego połysku.
Dodatkowe uwagi:
Przepis dodano 18 marca 2013
Skomentuj pierwszy!