Ostatnio oglądane

F_2_1364317973.jpg

AlaCarte

Kraszanki Wielkanocne

Kraszanki to jaja barwione naturalnym barwnikiem na jeden kolor. Najczęściej używa się łupin cebuli, które nadają jajkom piękny, intensywnie brązowy kolor. Łupiny warto zbierać już przez kilka tygodni przed Wielkanocą, bo im więcej łupin, tym ładniejsze kraszanki.

Kraszanki Wielkanocne
Autor zdjęcia: AlaCarte

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      śniadanie

    • Kuchnia:

      polska

    • Okazja:

      Wielkanoc

    • Czas całkowity:

      1 godzina

  • Dodatkowe narzędzia:

    przyda się sitko i trochę jednorazowych ręczników papierowych

Składniki:

  • kilka garści łupin cebuli
  • 6-12 jajek (te o JASNEJ skorupce lepiej łapią barwnik)
  • trochę masła (do posmarowania i nadania połysku jajkom)

Wykonanie:

1.

Łupin cebuli powinno być jak najwięcej. I chodzi tylko o brązową, niejadalną część cebuli. Mi zazwyczaj udaje się uzbierać jedną jednorazową reklamówkę. Łupiny wrzucamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Woda powinna przykrywać większość łupiny, ale też nie może jej być za dużo, bo barwnik wyjdzie za słaby. Garnek przykryć, zagotować wodę i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Nie wrzucać jajek! Odstawić na pół godziny do kilku godzin.

2.

Do gotowania jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Lepsze są jajka o białej skorupce od tych o brązowej skorupce, bo łatwiej i lepiej barwią się. Jajka umyć. Można przetrzeć octem dla odtłuszczenia i równego zabarwienia.

3.

Wywar z łupin cebuli przelać przez sito do drugiego, mniejszego garnka. Łupiny wyrzucić, wywar zachować. Z łupinami cebuli i wywarem należy obchodzić się ostrożnie, bo farbują oczywiście. Wywar zagotować. Do gotującej się wody bardzo ostrożnie wkładać jajka. Jajka gotować partiami i na raz włożyć tylko tyle jajek, ile mieści się na dnie garnka nie dotykając się na wzajem. Doprowadzić wodę do pierwszych bąbelków wskazujących na to, że woda osiągnęła 100 stopni C i dalej gotować nie doprowadzając do wrzenia przez około 10 minut. Można gotować dłużej dla wzmocnienia koloru, ale też po około 10 minutach gotowania pojawia się szara obwódka dookoła żółtka. W tym czasie na blacie rozłożyć kilka ręczników papierowych, najlepiej w 2-4 warstwach, żeby farba nie zabarwiła stołu. Jajka wyjmować przy pomocy plastikowej łyżki i układać na papierowych ręcznikach. Wziąć kolejny kawałek ręcznika papierowego, nabrać na niego trochę masła i dokładnie posmarować wszystkie jajka. Dzięki posmarowaniu tłuszczem jaja nabierają pięknego połysku.

Dodatkowe uwagi:

Łupiny ze zwykłej żółtej cebuli i czerwonej cebuli dają różne odcienie brązu. Żółta cebula barwi na brązowo-rudy kolor. Natomiast czerwona cebula daje brązowo-czerwony kolor. Oba ładne :) Można też wymieszać łupiny i dostać coś pośredniego.

Przepis dodano 18 marca 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane