Zaloguj się żeby móc ocenić.
goszka
Pierożki wołowe
-
Porcje:
18
-
-
Czas całkowity:
1 godzina 30 minut
-
Składniki:
- 750 g ciasta francuskiego
- 300 g wołowiny mielonej
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- szczypta cynamonu
- szczypta kminku
- 0.5 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- 4 łyżeczki oliwek zielonych
- 2 łyżeczki oregano
- 2 łyżeczki płatków chilli
- 3 jajka
- 1 pęczek zielonej pietruszki
- 1 łyżka octu winnego czerwonego
- 1 łyżka soku z cytryny
- kilka łyżek oliwy
- do smaku sól
- do smaku pieprz
Wykonanie:
1.
Dwa jajka ugotować na twardo. Gdy ostygną, posiekać w drobną kostkę. Cebulę i 2 ząbki czosnku posiekać w małą kostkę. Oliwki posiekać.
2.
Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy. Dodać posiekaną cebulę i czosnek i smażyć kilka minut na średnim ogniu, do czasu aż zmięknie, ale jeszcze nie zacznie brązowieć. Dodać szczyptę kminku i cynamonu oraz pół łyżeczki słodkiej papryki. Smażyć kolejną minutę, aż nad patelnią zacznie unosić się aromat kminku i cynamonu. Dodać wołowinę i doprawić solą i pieprzem. Smażyć kilka minut aż wołowina będzie usmażona. Ściągnąć z ognia, dodać posiekane oliwki, jedną łyżeczkę oregano, pół łyżeczki płatków chilli, szczyptę cukru i posikane jajka. Wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
3.
Ciasto francuskie rozwałkować na grubość około 3mm. Wycinać kółka o średnicy 11cm. Do każdego kółka nakładać po 1 łyżce farszu i sklejać w pierożki.
4.
Surowe pierożki wstawić do lodówki na 20 minut. Piekarnik nastawić na 180 stopni C.
5.
Ułóżyć pierożki na blaszce do pieczenie. Używając wykałaczki lub innego cienkiego patyczka w każdym pierożku zrobić dziurkę. Powierzchnię pierożków posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec przez 20-30 minut, aż się zabrązowią.
6.
By przygotować sos, najlepiej użyć robota kuchennego. Zieloną pietruszkę i jeden ząbek czosnku zmiksować na jednolitą masę. Dodać łyżeczkę oregano, łyżeczkę płatków chilli, łyżkę octu winnego, łyżkę soku z cytryny oraz 5 łyżek oliwy i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
7.
Pierożki podawać na ciepło lub na zimno razem z sosem.
Dodatkowe uwagi:
Przepis dodano 5 kwietnia 2013
Skomentuj pierwszy!