Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Pierożki wołowe

Pierożki z mielonej wołowiny w cieście francuskim. Tu z przyprawami według przepisu na tak zwane empanadas, danie popularne w krajach Ameryki Południowej. Do tego wyśmienity i prosty sos chimichurri, czyli zielona pietruszka na ostro-kwaśno.

Pierożki wołowe
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    18

    • Posiłek:

      kolacja

    • Kuchnia:

      hiszpańska

    • Okazja:

      przyjęcia i imprezy

    • Czas całkowity:

      1 godzina 30 minut

Składniki:

  • 750 g ciasta francuskiego
  • 300 g wołowiny mielonej
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kminku
  • 0.5 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • 4 łyżeczki oliwek zielonych
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżeczki płatków chilli
  • 3 jajka
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • 1 łyżka octu winnego czerwonego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • kilka łyżek oliwy
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz

Wykonanie:

1.

Dwa jajka ugotować na twardo. Gdy ostygną, posiekać w drobną kostkę. Cebulę i 2 ząbki czosnku posiekać w małą kostkę. Oliwki posiekać.

2.

Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy. Dodać posiekaną cebulę i czosnek i smażyć kilka minut na średnim ogniu, do czasu aż zmięknie, ale jeszcze nie zacznie brązowieć. Dodać szczyptę kminku i cynamonu oraz pół łyżeczki słodkiej papryki. Smażyć kolejną minutę, aż nad patelnią zacznie unosić się aromat kminku i cynamonu. Dodać wołowinę i doprawić solą i pieprzem. Smażyć kilka minut aż wołowina będzie usmażona. Ściągnąć z ognia, dodać posiekane oliwki, jedną łyżeczkę oregano, pół łyżeczki płatków chilli, szczyptę cukru i posikane jajka. Wymieszać i odstawić do ostygnięcia.

3.

Ciasto francuskie rozwałkować na grubość około 3mm. Wycinać kółka o średnicy 11cm. Do każdego kółka nakładać po 1 łyżce farszu i sklejać w pierożki.

4.

Surowe pierożki wstawić do lodówki na 20 minut. Piekarnik nastawić na 180 stopni C.

5.

Ułóżyć pierożki na blaszce do pieczenie. Używając wykałaczki lub innego cienkiego patyczka w każdym pierożku zrobić dziurkę. Powierzchnię pierożków posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec przez 20-30 minut, aż się zabrązowią.

6.

By przygotować sos, najlepiej użyć robota kuchennego. Zieloną pietruszkę i jeden ząbek czosnku zmiksować na jednolitą masę. Dodać łyżeczkę oregano, łyżeczkę płatków chilli, łyżkę octu winnego, łyżkę soku z cytryny oraz 5 łyżek oliwy i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

7.

Pierożki podawać na ciepło lub na zimno razem z sosem.

Dodatkowe uwagi:

Jeśli nie masz kółka do wycinania ciasta o odpowiedniej średnicy, można oczywiście pociąć ciasto w kwadraty i sklejać w kopertę.

Przepis dodano 5 kwietnia 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane