Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Curry z rybą

Lekkie curry z rybą, fasolką szparagową i zielonym groszkiem.

Curry z rybą
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      część obiadu - białko

    • Kuchnia:

      azjatycka

    • Czas całkowity:

      30 minut

    • Czas przygotowywania składników:

      20 minut

Składniki:

  • 300 g groszku zielonego (może być mrożony)
  • 400 g fasolki szparagowej (może być mrożona)
  • 350 g dorsza
  • 1 cm kawałek imbiru
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 chilli (lub 1/2 łyżeczki płatków)
  • 1/2 cytryny (sok)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy (do smażenia)

Wykonanie:

1.

Jeżeli ryba i warzywa są mrożone, należy je odpowiednio wcześniej wyjąć z zamrażalnika, by się rozmroziły.

2.

Czosnek i chilli (bez pestek) siekamy na drobno. Rybę kroimy w dużą kostkę. Imbir ścieramy na tarce, by uzyskać miazgę.

3.

W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy imbir, czosnek, chilli, smażymy ok. 1-2 minuty, cały czas mieszając. Dodajemy kurkumę i natychmiast wlewamy mleczko kokosowe i 1/2 szklanki wody. Dodajemy warzywa, dusimy ok. 10 minut, dodajemy rybę. Nie musimy już za długo gotować, by ryba się nie rozpadła.

4.

Całość dosmaczamy sokiem z cytryny, solą i cukrem.

Do potrawy podawać:

z ryżem

Przepis dodano 4 maja 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane