Zaloguj się żeby móc ocenić.
Iwona
Curry z rybą
-
Porcje:
4
-
-
Czas całkowity:
30 minut
-
Czas przygotowywania składników:
20 minut
-
Składniki:
- 300 g groszku zielonego (może być mrożony)
- 400 g fasolki szparagowej (może być mrożona)
- 350 g dorsza
- 1 cm kawałek imbiru
- 400 ml mleka kokosowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka soli
- 1 chilli (lub 1/2 łyżeczki płatków)
- 1/2 cytryny (sok)
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy (do smażenia)
Wykonanie:
1.
Jeżeli ryba i warzywa są mrożone, należy je odpowiednio wcześniej wyjąć z zamrażalnika, by się rozmroziły.
2.
Czosnek i chilli (bez pestek) siekamy na drobno. Rybę kroimy w dużą kostkę. Imbir ścieramy na tarce, by uzyskać miazgę.
3.
W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy imbir, czosnek, chilli, smażymy ok. 1-2 minuty, cały czas mieszając. Dodajemy kurkumę i natychmiast wlewamy mleczko kokosowe i 1/2 szklanki wody. Dodajemy warzywa, dusimy ok. 10 minut, dodajemy rybę. Nie musimy już za długo gotować, by ryba się nie rozpadła.
4.
Całość dosmaczamy sokiem z cytryny, solą i cukrem.
Do potrawy podawać:
Przepis dodano 4 maja 2013
Skomentuj pierwszy!