Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Chleb orkiszowy na drożdżach

Bardzo łatwy i szybki chlebek a w dodatku smaczny i zdrowy. Chlebek dla tych, którzy nie mają czasu lub cierpliwości do chlebów na zakwasie. A jak mamy robot planetarny to praktycznie chleb robi się sam.

Chleb orkiszowy na drożdżach
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    1

    • Posiłek:

      wypieki

    • Kuchnia:

      polska

    • Dieta:

      zdrowa

    • Czas całkowity:

      120 minut

    • Czas pieczenia:

      50 minut

  • Dodatkowe narzędzia:

    foremka tzw. keksówka o rozm. 30x11 cm

Składniki:

  • 400 g mąki orkiszowej (typ 630)
  • 150 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 3 łyżki oleju rzepakowego (lub oliwy)
  • 3 łyżki miodu (można pominąć)
  • 40 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki ziaren dyni
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżka przyprawy do chleba staropolskiego (firmy Kamis)

Wykonanie:

1.

Drożdże kruszymy do dużej miski lub misy robota planetarnego. Mleko lekko podgrzewamy, musi być letnie. Drożdże zalewamy mlekiem, wsypujemy 2 łyżeczki cukru i ok. 1/2 szklanki mąki orkiszowej. Całość mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką, przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozwalamy by się spieniło, trwa to do 15-20 minut.

2.

Do tej masy dodajemy pozostałe składniki. Wszystko dobrze mieszamy, u mnie zrobił to robot planetarny z hakiem. Ciasto musi być dobrze wyrobione. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, wkładamy do niej ciasto, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, trwa to ok. 40-50 minut. Ciasto musi podwoić swoją objętość.

3.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C, wyrośnięty chlebek wkładamy do piekarnika i pieczemy 40 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 140 st. C i jeszcze dopiekamy 10 minut. Po lekkim przestudzeniu chlebek wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. Chlebek po upieczeniu pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, bo będzie się deformował podczas krojenia na gorąco.

Dodatkowe uwagi:

Oczywiście do tego chleba nie trzeba dodawać tylu ziaren czy takich przypraw, można użyć całkiem innych mieszanek, wszystko zależy od naszych upodobań. Przyprawa do chleba staropolskiego zawiera czarnuszkę, oregano, tymianek, majeranek i rozmaryn.

Źródło inspiracji:

siostra

Przepis dodano 20 lipca 2013

Komentarze (2)

Danka60 14 listopada 2013 13:09 #1 reply report
Właśnie upiekłam ten chlebek zainspirowana przepisem w gazecie gdzie jednocześnie znalażłam adres strony.Pachnie obłędnie,studzę.Chleb pieke od niedawna i zawsze szukam ciekawych przepisów.Ten mi sie spodobał.ciekawe jaki będzie w smaku ale poczekam aż wystygnie.
Iwona 15 listopada 2013 07:39 #2 reply report
Bardzo się cieszę, że chlebek się udał :-) i jestem ciekawa jak Tobie smakował?
To jeden z chlebów, który robi się w miarę szybko, w porównaniu do tych na zakwasie.

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane