Zaloguj się żeby móc ocenić.

Iwona
Chleb orkiszowy na drożdżach
-
Porcje:
1
-
-
Czas całkowity:
120 minut
-
Czas pieczenia:
50 minut
-
-
Dodatkowe narzędzia:
foremka tzw. keksówka o rozm. 30x11 cm
Składniki:
- 400 g mąki orkiszowej (typ 630)
- 150 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 3 łyżki oleju rzepakowego (lub oliwy)
- 3 łyżki miodu (można pominąć)
- 40 g świeżych drożdży
- 250 ml mleka
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 2 łyżki ziaren dyni
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 łyżka przyprawy do chleba staropolskiego (firmy Kamis)
Wykonanie:
1.
Drożdże kruszymy do dużej miski lub misy robota planetarnego. Mleko lekko podgrzewamy, musi być letnie. Drożdże zalewamy mlekiem, wsypujemy 2 łyżeczki cukru i ok. 1/2 szklanki mąki orkiszowej. Całość mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką, przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozwalamy by się spieniło, trwa to do 15-20 minut.
2.
Do tej masy dodajemy pozostałe składniki. Wszystko dobrze mieszamy, u mnie zrobił to robot planetarny z hakiem. Ciasto musi być dobrze wyrobione. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, wkładamy do niej ciasto, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, trwa to ok. 40-50 minut. Ciasto musi podwoić swoją objętość.
3.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C, wyrośnięty chlebek wkładamy do piekarnika i pieczemy 40 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 140 st. C i jeszcze dopiekamy 10 minut. Po lekkim przestudzeniu chlebek wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. Chlebek po upieczeniu pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, bo będzie się deformował podczas krojenia na gorąco.
Dodatkowe uwagi:
Źródło inspiracji:
Przepis dodano 20 lipca 2013
Komentarze (2)
To jeden z chlebów, który robi się w miarę szybko, w porównaniu do tych na zakwasie.