Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Lemoniada miętowo-imbirowo-cytrynowa

Lemoniadę można podawać na zimno i na gorąco. Bardzo aromatyczny i energetyczny napój.

Lemoniada miętowo-imbirowo-cytrynowa
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    6

    • Posiłek:

      napoje

    • Kuchnia:

      europejska

    • Czas całkowity:

      10 minut

Składniki:

  • 5-6 gałązek świeżej mięty (np. ananasowej)
  • 3-4 plasterki cytryny
  • 0,5 cm kawałek świeżego imbiru (plasterki)
  • 3-4 łyżki miodu (lub cukier)

Wykonanie:

1.

Zagotuj ok. 2 litry wody. Wlej do dzbanka, poczekaj ok. 8 minut, aż woda obniży swą temperaturę. Dodaj całe i umyte gałązki mięty, wrzuć cytrynę, imbir. Żeby jeszcze bardziej wydobyć z nich aromat, możesz długą drewnianą łyżką trochę "udukać" dodatki. Dosłodź miodem albo cukrem, możesz dodać wiecęj, jeśli lubisz bardziej słodkie napoje. Możesz pić na gorąco albo poczekać, aż ostygnie.

Przepis dodano 20 sierpnia 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane