Zaloguj się żeby móc ocenić.
goszka
Kulki orzechowe
-
Porcje:
20
-
-
Czas całkowity:
20 minut
-
-
Dodatkowe narzędzia:
młynek do kawy i robot kuchenny do rozdrabniania
Składniki:
- 100 g daktyli
- 50 g wiórków kokosowych
- 80 g mielonych migdałów
- 80 g nasion słonecznika
- 2 łyżki masła z orzechów (najlepiej niesolonego masła nerkowca)
- 1 łyżka nasion lnu (opcjonalnie)
Wykonanie:
1.
Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na chwilę, by zmiękły.
2.
Pół szklanki nasion słonecznika, łyżkę nasion lnu i pół szklanki zblanszowanych migdałów zmielić w młynku do kawy na jednorodny proszek.
3.
Daktyle, bez zalewy, rozdrobnić w robocie kuchennym na jednolitą masę.
4.
Zmielone orzechy i nasiona, daktyle, masło orzechowe i 2 łyżki wiórków kokosowych razem dokładnie wymieszać. Zagnieść w jednorodne ciasto.
5.
Z ciasta brać małe kawałki, w dłoni zagniatać i formować w kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Obtoczyć w pozostałym kokosie.
Dodatkowe uwagi:
Źródło inspiracji:
Przepis dodano 9 grudnia 2013
Skomentuj pierwszy!