Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Fasola z awokado i salsą pomidorową podana na liściach sałaty

Świetny wegański obiad dla czterech osób lub przekąska dla większej liczby ludzi.

Fasola z awokado i salsą pomidorową podana na liściach sałaty
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      lunch

    • Dieta:

      wegańska

    • Czas całkowity:

      20 minut

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej czarnej fasoli (może być z puszki)
  • 1 awokado
  • 0.5 zielonej papryki
  • 3 szczypiory
  • 30 g świeżej kolendry
  • 1 limonka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 8 liści dużej sałaty rzymskiej (lub inna chrupka sałata )
  • 4 łyżki salsy pomidrowej
  • 1 marynowana papryczka chilli

Wykonanie:

1.

Widelcem rozdrobnić fasolę i awokado. Paprykę, szczypiory, kolendrę i czosnek drobno posiekać.Sok z limonki wycisnąć.

2.

Wymieszać wszystkie składniki, poza sałatą.

3.

Na każdy liść sałaty nałożyć po 2-3 łyżki pasty i zwinąć w rulon. Można też użyć mniejszych sztywnych i chrupkich liści innych sałat. Wtedy nakładać po jednej łyżce na liść.

4.

Osobno można podać marynowane ostre papryczki chilli.

Dodatkowe uwagi:

Polecam <a href="http://www.ala-carte.pl/przepis/734/salsa-meksykanska" target="_blank">ten przepis na domową salsę pomidorową.</a>

Źródło inspiracji:

Joel Fuhrman

Przepis dodano 2 stycznia 2014

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane