Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Jarmuż z pieczonymi słodkimi ziemniakami i ciecierzycą

Najlepszy zdrowy obiad wegański jaki znam: jarmuż podany z pieczonymi słodkimi ziemniakami, posypany chrupką pieczoną cieciorką i polany sosem sezamowo-czosnkowo-cytrynowym.

Jarmuż z pieczonymi słodkimi ziemniakami i ciecierzycą
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    3

    • Posiłek:

      obiad

    • Dieta:

      wegańska

    • Czas całkowity:

      1 godzina

Składniki:

  • 200 g jarmużu
  • 400 g ciecierzycy z puszki
  • 0.5 kg słodkich ziemniaków
  • 1 ząbek czosnku
  • 0.5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 0.5 cynamonu
  • 0.5 pieprzu cayenne
  • 0.5 czerwonej cebuli
  • 30 g świeżej kolendry
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki tahini
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka syropu klonowego (lub cukru pudru)
  • 1 łyżka oliwy (opcjonalnie)

Wykonanie:

1.

Nastawić piekarnik na 220 stopni C.

2.

Ziemniaki dokładnie umyć. Można obrać. Pokroić w kawałki o boku około 3cm.

3.

Ugotowaną ciecierzycę (około 1.5 szklanki) na sitku odlać z wody.

4.

Ziele angielskie w kulkach zmielić w młynku do kawy. Wymieszać ze szczyptą cynamonu i pieprzu cayenne. Można dodać trochę soli, około 0.5-1 łyżeczki.

5.

W dużej misce wymieszać ziemniaki, ciecierzycę, przyprawy przygotowane w poprzednim punkcie, rozgnieciony jeden ząbek czosnku i łyżkę oliwy. Przenieść do dużego naczynia żaroodpornego.

6.

Piec przez 20-30 minut, do czasu aż ziemniaki będą miękkie.

7.

W czasie gdy pieką się ziemniaki umyć jarmuż. Wyciąć nerw główny. Pokroić, jak kapustę, w paski. Jarmuż najlepiej jeść na surowo, ale jeśli taki nie smakuje, to należy go ugotować w niewielkiej ilości wody.

8.

Czerwoną cebulę i świeżą kolendrę drobno posiekać. Wymieszać z jarmużem.

9.

Przygotować sos: rozgnieciony jeden ząbek czosnku wymieszać z tahini i sokiem z cytryny (tahini i sok z cytryny powinny być dodane w podobnych ilościach). Dodać 2-4 łyżki wody. Dodać łyżkę słodkiego syropu, na przykład klonowego lub z agawy, ewentualnie cukru pudru oraz łyżkę oleju. Doprawić szczyptą soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać. Jeśli pasta sezamowa za bardzo dominuje, radzę dodać więcej soku z cytryny i odrobinę syropu klonowego. Smak sosu bardzo zależy od właściwego doprawienia i ma smakować odrobinę jak lekko kwaskowata i nie słodka chałwa.

10.

Gdy ziemniaki są już miękkie i zaczynają czarnieć, wyjąć z pieca.

11.

Do miski z jarmużem dodać ziemniaki z ciecierzycą. Delikatnie wymieszać. Tuż przed podaniem polać sosem tahini.

Do potrawy podawać:

Łatwo można z tego dania zrobić obiad mięsny dodając polędwieczki wieprzowe lub jagnięce posypane orientalną przyprawą jak ras-el-hanout i zwyczajnie usmażone (lub zobacz jagnięcinę <a href="http://www.ala-carte.pl/przepis/782/filety-z-jagnieciny-z-fasolka-szparagowa-i-mlodymi-ziemniakami-z-maslem" target="_blank">w tym przepisie.</a> )

Źródło inspiracji:

<a href="http://www.cookbookaficionado.com" target="_blank">www.cookbookaficionado.com</a>

Przepis dodano 3 stycznia 2014

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane