Zaloguj się żeby móc ocenić.
goszka
Jarmuż z pieczonymi słodkimi ziemniakami i ciecierzycą
-
Porcje:
3
-
-
Czas całkowity:
1 godzina
-
Składniki:
- 200 g jarmużu
- 400 g ciecierzycy z puszki
- 0.5 kg słodkich ziemniaków
- 1 ząbek czosnku
- 0.5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 0.5 cynamonu
- 0.5 pieprzu cayenne
- 0.5 czerwonej cebuli
- 30 g świeżej kolendry
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżki tahini
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka syropu klonowego (lub cukru pudru)
- 1 łyżka oliwy (opcjonalnie)
Wykonanie:
1.
Nastawić piekarnik na 220 stopni C.
2.
Ziemniaki dokładnie umyć. Można obrać. Pokroić w kawałki o boku około 3cm.
3.
Ugotowaną ciecierzycę (około 1.5 szklanki) na sitku odlać z wody.
4.
Ziele angielskie w kulkach zmielić w młynku do kawy. Wymieszać ze szczyptą cynamonu i pieprzu cayenne. Można dodać trochę soli, około 0.5-1 łyżeczki.
5.
W dużej misce wymieszać ziemniaki, ciecierzycę, przyprawy przygotowane w poprzednim punkcie, rozgnieciony jeden ząbek czosnku i łyżkę oliwy. Przenieść do dużego naczynia żaroodpornego.
6.
Piec przez 20-30 minut, do czasu aż ziemniaki będą miękkie.
7.
W czasie gdy pieką się ziemniaki umyć jarmuż. Wyciąć nerw główny. Pokroić, jak kapustę, w paski. Jarmuż najlepiej jeść na surowo, ale jeśli taki nie smakuje, to należy go ugotować w niewielkiej ilości wody.
8.
Czerwoną cebulę i świeżą kolendrę drobno posiekać. Wymieszać z jarmużem.
9.
Przygotować sos: rozgnieciony jeden ząbek czosnku wymieszać z tahini i sokiem z cytryny (tahini i sok z cytryny powinny być dodane w podobnych ilościach). Dodać 2-4 łyżki wody. Dodać łyżkę słodkiego syropu, na przykład klonowego lub z agawy, ewentualnie cukru pudru oraz łyżkę oleju. Doprawić szczyptą soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać. Jeśli pasta sezamowa za bardzo dominuje, radzę dodać więcej soku z cytryny i odrobinę syropu klonowego. Smak sosu bardzo zależy od właściwego doprawienia i ma smakować odrobinę jak lekko kwaskowata i nie słodka chałwa.
10.
Gdy ziemniaki są już miękkie i zaczynają czarnieć, wyjąć z pieca.
11.
Do miski z jarmużem dodać ziemniaki z ciecierzycą. Delikatnie wymieszać. Tuż przed podaniem polać sosem tahini.
Do potrawy podawać:
Źródło inspiracji:
Przepis dodano 3 stycznia 2014
Skomentuj pierwszy!