Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Sałata rzymska z sosem z tofu

Wegański obiad z super pożywnym sosem ze zmielonego tofu.

Sałata rzymska z sosem z tofu
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      lunch

    • Dieta:

      wegańska

    • Czas całkowity:

      15 minut

Składniki:

  • 4 porcje sałaty rzymskiej
  • 0.5 szklanki orzechów nerkowca
  • 170 g tofu
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 0.5-1 łyżeczki miso
  • 2-4 daktyle
  • 1 cytryna
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki drożdży odżywczych w płatkach (opcjonalnie)

Wykonanie:

1.

Wszyskie składniki, poza sałatą, wraz z pół szklanki wody zmielić w blenderze na gładkie puree. Można dodać trochę więcej wody lub mleka (może być roślinne).

2.

Sałate pokroić na duże kawałki i polać sosem. Posypać odrobiną pieprzu.

Dodatkowe uwagi:

Z podanych proporcji wyjdzie za dużo sosu. Resztę można przez 1-2 dni trzymać w lodówce. Sos, w gęstej wersji, rewelacyjnie pasuje do kanapek.

Przepis dodano 28 stycznia 2014

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane