Zaloguj się żeby móc ocenić.
goszka
Zdrowe batony śniadaniowe z borówką amerykańską
-
Porcje:
6
-
-
Czas całkowity:
1 godzina 20 minut
-
Czas przygotowywania składników:
10 minut
-
Czas pieczenia:
70 minut
-
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej czarnej fasoli (może być z puszki)
- 1 dojrzały banan
- 1 szklanka płatków owsianych (tych zwykłaych, a nie błyskawicznych)
- 1 szklanka borówek amerykańskich (mogą być rozmrożone)
- 4 łyżki rodzynek
- 2 łyżki jagód goji (lub żurawiny suszonej)
- 6-8 daktyli
- 1 łyżka orzechów włoskich
- 2 łyżki nasion słonecznika
- 4 łyżki soku z granatu (lub wody)
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
Wykonanie:
1.
Ugotowaną fasolę rozdrobnić na jednolite pure. Banana rozdrobnić na pure. Orzechy i daktyle posiekać.
2.
Wszystkie składniki, poza jagodami, dokładnie wymieszać. Na końcu dodać jagody i wymieszać.
3.
Masę wyłożyć na natłuszczoną tackę do wypieków, o wymiarach 20cm x 20cm. Łyżką wyrównać górną powierzchnię.
4.
Piec w temperaturze 140 stopni Celcjusza przez 70 minut.
5.
Dopiero po wysytgnięciu ciasta pokroić w batony. Najlepiej podawać od razu. Przechowywać w lodówce.
Źródło inspiracji:
Przepis dodano 29 stycznia 2014
Skomentuj pierwszy!