Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Zdrowe batony śniadaniowe z borówką amerykańską

Proste i bardzo zdrowe batony. Przygotowane są z ugotowanej fasoli, płatków owsianych, borówek i różnych orzechów i nasion. I bez obaw, fasoli w ogóle nie czuć. Są dość łagodne i przyjemne w smaku. Myślę, że każdemu będą smakować. Można podawać na śniadanie, kolację lub przekąskę. Natomiast nie nadają się na deser, bo nie są słodkie.

Zdrowe batony śniadaniowe z borówką amerykańską
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    6

    • Posiłek:

      kolacja

    • Dieta:

      wegańska

    • Czas całkowity:

      1 godzina 20 minut

    • Czas przygotowywania składników:

      10 minut

    • Czas pieczenia:

      70 minut

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej czarnej fasoli (może być z puszki)
  • 1 dojrzały banan
  • 1 szklanka płatków owsianych (tych zwykłaych, a nie błyskawicznych)
  • 1 szklanka borówek amerykańskich (mogą być rozmrożone)
  • 4 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki jagód goji (lub żurawiny suszonej)
  • 6-8 daktyli
  • 1 łyżka orzechów włoskich
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • 4 łyżki soku z granatu (lub wody)
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego

Wykonanie:

1.

Ugotowaną fasolę rozdrobnić na jednolite pure. Banana rozdrobnić na pure. Orzechy i daktyle posiekać.

2.

Wszystkie składniki, poza jagodami, dokładnie wymieszać. Na końcu dodać jagody i wymieszać.

3.

Masę wyłożyć na natłuszczoną tackę do wypieków, o wymiarach 20cm x 20cm. Łyżką wyrównać górną powierzchnię.

4.

Piec w temperaturze 140 stopni Celcjusza przez 70 minut.

5.

Dopiero po wysytgnięciu ciasta pokroić w batony. Najlepiej podawać od razu. Przechowywać w lodówce.

Źródło inspiracji:

Joel Fuhrman

Przepis dodano 29 stycznia 2014

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane