Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Sałata z jarmużu z tofu, oberżyną i mnóstwem nasion

Prosta, szybka i super zdrowa sałata na ciepło z jarmużu z oberżyną, porą, tofu i dużą ilością pysznych nasion.

Sałata z jarmużu z tofu, oberżyną i mnóstwem nasion
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Posiłek:

      lunch

    • Dieta:

      wegańska

    • Czas całkowity:

      30 minut

Składniki:

  • 100 g jarmużu
  • 100 g tofu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 kawałek imbiru
  • 1 por
  • 1 oberżyna
  • 1-2 łyżki nasion dyni
  • 1-2 łyżki płatków migdałów
  • 1-2 łyżki nasion słonecznika
  • 1 łyżka sosu sojowego (Tamari)
  • 1 łyżeczka pasty miso (opcjonalnie)
  • 1 łyżka czerwonego wina (opcjonalnie)
  • 2 łyżki oleju sezamowego (lub zwykłego)

Wykonanie:

1.

Jarmuż pokroić. Tofu pokroić w kostkę. Oberżynę pokroić w kostkę. Por pokroić w plasterki.

2.

Wszystkie nasiona bardzo lekko podsmażyć na patelni.

3.

Jarmuż ugotować w małej ilości wody i trzymać w cieple.

4.

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, najlepiej sezamowego. Wrzucić porę i oberżynę. Usmażyć.

5.

Na patelnię dodać czosnek i imbir. Smażyć około 1 minuty, do czasu aż zaczną intensywnie pachnieć.

6.

W miseczce wymieszać przyprawy: miso, wino i sos sojowy. Dodać do patelni.

7.

Dodać tofu i delikatnie podgrzać.

8.

Na talerze nakładać jarmuż, na to warzywa z patelni. Posypać nasionami. Polać odrobiną oleju sezamowego. Natychmiast podawać.

Źródło inspiracji:

http://www.clearspring.co.uk

Przepis dodano 4 marca 2014

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane