Zaloguj się żeby móc ocenić.
goszka
Sałata z jarmużu z tofu, oberżyną i mnóstwem nasion
-
Porcje:
2
-
-
Czas całkowity:
30 minut
-
Składniki:
- 100 g jarmużu
- 100 g tofu
- 1 ząbek czosnku
- 1 kawałek imbiru
- 1 por
- 1 oberżyna
- 1-2 łyżki nasion dyni
- 1-2 łyżki płatków migdałów
- 1-2 łyżki nasion słonecznika
- 1 łyżka sosu sojowego (Tamari)
- 1 łyżeczka pasty miso (opcjonalnie)
- 1 łyżka czerwonego wina (opcjonalnie)
- 2 łyżki oleju sezamowego (lub zwykłego)
Wykonanie:
1.
Jarmuż pokroić. Tofu pokroić w kostkę. Oberżynę pokroić w kostkę. Por pokroić w plasterki.
2.
Wszystkie nasiona bardzo lekko podsmażyć na patelni.
3.
Jarmuż ugotować w małej ilości wody i trzymać w cieple.
4.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, najlepiej sezamowego. Wrzucić porę i oberżynę. Usmażyć.
5.
Na patelnię dodać czosnek i imbir. Smażyć około 1 minuty, do czasu aż zaczną intensywnie pachnieć.
6.
W miseczce wymieszać przyprawy: miso, wino i sos sojowy. Dodać do patelni.
7.
Dodać tofu i delikatnie podgrzać.
8.
Na talerze nakładać jarmuż, na to warzywa z patelni. Posypać nasionami. Polać odrobiną oleju sezamowego. Natychmiast podawać.
Źródło inspiracji:
Przepis dodano 4 marca 2014
Skomentuj pierwszy!