Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Sałata z granatem z limonkowym dressingiem

Chrupiąca, słodka, lekko kwaskowa sałata. Robi się ją bardzo szybko i jest świetnym dodatkiem do dania z kurczakiem czy indykiem.

Sałata z granatem z limonkowym dressingiem
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    5

    • Posiłek:

      część obiadu - warzywo

    • Dieta:

      wegańska

    • Czas całkowity:

      20 minut

Składniki:

  • 1 sałata lodowa
  • 1 dojrzałe avokado (np. Hass)
  • 1/2 owocu granatu
  • 7-10 pomidorów koktajlowych
  • 3-4 łyżki oliwy (na dressing)
  • 1 łyżka syorpu z agawy (lub miodu, na dressing)
  • 1-2 limonki
  • do smaku sól i pieprz

Wykonanie:

1.

Do słoika wyciśnij sok z limonek, dodaj oliwę, syrop z agawy, dopraw solą i pieprzem. Słoik zakręć i potrząsaj energicznie do momentu połączenia się składników, czyli uzyskania jednolitej emulsji. Słoik z dressingiem wstaw do lodówki.

2.

Sałatę pokrój lub porwij na małe części, ułóż w misce. Awokado przekrój na pół, wyciągnij pestkę i obierz. Pokrój je w cienkie łódki i ułóż na sałacie. Pomidorki umyj i przekrój na pół, ułóż na sałacie. Z granata wypukaj ziarna, posyp obficie sałatę. Na krótko przed podaniem polej sałatę gotowym dressingiem.

Przepis dodano 24 kwietnia 2014

Komentarze (1)

goszka 24 kwietnia 2014 08:21 #1 reply report
Uwielbiam takie sałatki. Awokado świetnie zawsze pasuje :)

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane