Zaloguj się żeby móc ocenić.

Iwona
Wiosenne spaghetti ze szparagami
-
Porcje:
4
-
-
Czas całkowity:
30 minut
-
Składniki:
- 0,5 kg białych szparagów (świeżych)
- 300 g makaronu spaghetti
- 100 g szynki gotowanej
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 50 g rukoli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- do smaku sól i pieprz
- 1 łyżeczka cukru
- 1 kostka bulionowa
- 1 łyżka parmezanu
Wykonanie:
1.
Szparagi obierz, odetnij końcówki i wrzucaj do gotującej się, lekko osolonej i ocukrzonej wody. Gotuj 10-15 minut do momentu, aż będą lekko miękkie. Wyciągnij łyżką cedzakową lub widelcem. Wody nie wylewaj.
2.
W wodzie po szparagach rozpuść 1 kostkę bulionową, następnie wrzuć makaron i ugotuj al dente.
3.
Na dużą patelnię wlej oliwę i posiekany drobno czosnek. Podsmaż ok 2 minuty. Szynkę pokrój w duże kwadraty, szparagi w 4-5 cm kawałki, dorzuć do czosnku i smaż jeszcze chwilkę.
4.
Na patelnię (do reszty składników) wlej wino i odparuj - ok. 3 minut, dorzuć masło, starty parmezan i przemieszaj całość. Wrzuć do tego makaron i chwilę podgrzewaj.
5.
Rukolę dodajemy do makaronu przed serwowaniem.
Do potrawy podawać:
Przepis dodano 16 kwietnia 2011
Komentarze (2)