Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Ryba po chińsku

To danie przywołuje moje wspomnienia z chińskich fast foodów w Hamburgu. Pyszna, soczysta ryba w chrupkiej panierce podana w lekko ostrym sosie chilli. <a href="http://www.ala-carte.pl/przepis/921/makaron-po-tajsku" target="_blank">Do tego makaron chiński, najlepiej według tego przepisu</a>. Uwielbiam i bardzo polecam.

Ryba po chińsku
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Posiłek:

      część obiadu - białko

    • Kuchnia:

      azjatycka

    • Czas całkowity:

      30 minut

Składniki:

  • 0.5 kg dorsza (lub innej białej grubej ryby)
  • 50 g mąki
  • 50 g mąki ziemniaczanej (lub kukurydzianej)
  • 110 ml wody gazowanej (schłodzonej)
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 3 świeże czerwone papryczki chilli (użyć birds-eye chilli dla trochę ostrzejszego dania)
  • 125 ml ketchupu
  • 75 ml słodkiego sosu chilli
  • 75 ml sosu hoisin
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 75 ml wody
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • do smaku sól i pieprz
  • kilka łyżek oleju do smażenia (najlepiej olej z orzeszków ziemnych)

Wykonanie:

1.

Filety rybne pokroić w duże kawałki, o boku około 3cm.

2.

Posypać niewielką ilością soli i pieprzu.

3.

Przygotować ciasto a la naleśnikowe: w misce wymieszać mąki. Dodać połowę wody gazowanej. Mieszać do czasu aż powstanie jednolite ciasto. Ewentualnie dodać więcej wody. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany i w razie wątpliwości lepiej zostawić za gęstę niż zrobić za rzadkie.

4.

Rozgrzać grubą warstwę tłuszczu na patelni.

5.

Filety rybne całkowicie zanurzać w cieście, a następnie przenosić na patelnię.

6.

Rybę smażyć po 2-3 minuty z każdej strony, do czasu aż będzie złocisto brązowa.

7.

Usmażoną rybę odkładać na papierowe ręczniki i trzymać w cieple.

8.

Przygotować składniki na sos: papryczki chilli przekroić na pół, usunąć nasiona i posiekać, czosnek i imbir drobno posiekać.

9.

W woku lub na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu.

10.

Wrzucić czosnek, imbir i papryczki chilli. Chwilę smażyć.

11.

Dodać ketchup, sos hoisin, słodki sos chilli, sos rybny, łyżkę cukru i 75ml wody.

12.

Zagotować sos. Zmniejszyć ogień i gotować przez 2-3 minuty.

13.

Do sosu przenieść usmażoną rybę oraz posiekane liście kolendry. Wymieszać i razem podgrzać.

Źródło inspiracji:

James Martin, Saturday Kitchen

Przepis dodano 7 maja 2014

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane