Zaloguj się żeby móc ocenić.

goszka
Ryba po chińsku
-
Porcje:
2
-
-
Czas całkowity:
30 minut
-
Składniki:
- 0.5 kg dorsza (lub innej białej grubej ryby)
- 50 g mąki
- 50 g mąki ziemniaczanej (lub kukurydzianej)
- 110 ml wody gazowanej (schłodzonej)
- 2 ząbki czosnku
- 3 cm świeżego imbiru
- 3 świeże czerwone papryczki chilli (użyć birds-eye chilli dla trochę ostrzejszego dania)
- 125 ml ketchupu
- 75 ml słodkiego sosu chilli
- 75 ml sosu hoisin
- 3 łyżki sosu rybnego
- 75 ml wody
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- do smaku sól i pieprz
- kilka łyżek oleju do smażenia (najlepiej olej z orzeszków ziemnych)
Wykonanie:
1.
Filety rybne pokroić w duże kawałki, o boku około 3cm.
2.
Posypać niewielką ilością soli i pieprzu.
3.
Przygotować ciasto a la naleśnikowe: w misce wymieszać mąki. Dodać połowę wody gazowanej. Mieszać do czasu aż powstanie jednolite ciasto. Ewentualnie dodać więcej wody. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany i w razie wątpliwości lepiej zostawić za gęstę niż zrobić za rzadkie.
4.
Rozgrzać grubą warstwę tłuszczu na patelni.
5.
Filety rybne całkowicie zanurzać w cieście, a następnie przenosić na patelnię.
6.
Rybę smażyć po 2-3 minuty z każdej strony, do czasu aż będzie złocisto brązowa.
7.
Usmażoną rybę odkładać na papierowe ręczniki i trzymać w cieple.
8.
Przygotować składniki na sos: papryczki chilli przekroić na pół, usunąć nasiona i posiekać, czosnek i imbir drobno posiekać.
9.
W woku lub na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu.
10.
Wrzucić czosnek, imbir i papryczki chilli. Chwilę smażyć.
11.
Dodać ketchup, sos hoisin, słodki sos chilli, sos rybny, łyżkę cukru i 75ml wody.
12.
Zagotować sos. Zmniejszyć ogień i gotować przez 2-3 minuty.
13.
Do sosu przenieść usmażoną rybę oraz posiekane liście kolendry. Wymieszać i razem podgrzać.
Źródło inspiracji:
Przepis dodano 7 maja 2014
Skomentuj pierwszy!