Zaloguj się żeby móc ocenić.

Iwona
Sałatka makaronowa z pieczoną papryką i grillowaną cukinią
-
Porcje:
4
-
-
Czas całkowity:
1 godzina
-
-
Dodatkowe narzędzia:
patelnia grillowa
Składniki:
- 300 g makaronu razowego (można użyć innego)
- 1 czerwona papryka
- 1 średnia cukinia
- 3 ogórki małosolne
- 1-2 łyżki oliwy (do smarowania )
- 1 garść listków bazylii i pietruszki
- 4 łyżki oliwy (na dressing)
- 1/2 cytryny (sok) (na dressing)
- 1-2 łyżeczki pikantnego sosu chilli (na dressing)
- 1 łyżka gęstego octu balsamicznego (na dressing)
- 1 łyżka miodu (na dressing)
- do smaku sól i pieprz (na dressing)
Wykonanie:
1.
Makaron ugotuj al`dente. Wystudź
2.
Paprykę włóż do nagrzanego piekarnika i zapiekaj przez 40 minut w 180 st. C (termoobieg). Cukinię pokrój w niezbyt cienkie plasterki i każdy posmaruj z obu stron oliwą. Grilluj ją na rozgrzanej patelni grillowej. Jak zrobi się lekko miękka przełóż do miski.
3.
Paprykę po upieczeniu włóż do foliowego worka i szczelnie zamknij, zostaw na 15 minut. Po czasie ściągnij z niej skórkę i pokrój w kwadraty.
4.
Ogórki małosolne przekrój na pół a te pokrój w talarki.
5.
Wszystkie składniki włóż do dużej misy. Zioła posiekaj i również dodaj.
6.
Na dressing wymieszaj wszystkie komponenty i polej nim sałatkę. Delikatnie wymieszaj.
Przepis dodano 15 lipca 2014
Skomentuj pierwszy!