Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Sałatka makaronowa z pieczoną papryką i grillowaną cukinią

Pieczona papryka, grillowana cukinia, chrupiące ogórki małosolne to pyszna sałatka na lato. Sałatka jest lekka, ale bardzo sycąca. Świetna na lekką kolację.

Sałatka makaronowa z pieczoną papryką i grillowaną cukinią
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      kolacja

    • Kuchnia:

      polska

    • Dieta:

      wegetariańska

    • Czas całkowity:

      1 godzina

  • Dodatkowe narzędzia:

    patelnia grillowa

Składniki:

  • 300 g makaronu razowego (można użyć innego)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 średnia cukinia
  • 3 ogórki małosolne
  • 1-2 łyżki oliwy (do smarowania )
  • 1 garść listków bazylii i pietruszki
  • 4 łyżki oliwy (na dressing)
  • 1/2 cytryny (sok) (na dressing)
  • 1-2 łyżeczki pikantnego sosu chilli (na dressing)
  • 1 łyżka gęstego octu balsamicznego (na dressing)
  • 1 łyżka miodu (na dressing)
  • do smaku sól i pieprz (na dressing)

Wykonanie:

1.

Makaron ugotuj al`dente. Wystudź

2.

Paprykę włóż do nagrzanego piekarnika i zapiekaj przez 40 minut w 180 st. C (termoobieg). Cukinię pokrój w niezbyt cienkie plasterki i każdy posmaruj z obu stron oliwą. Grilluj ją na rozgrzanej patelni grillowej. Jak zrobi się lekko miękka przełóż do miski.

3.

Paprykę po upieczeniu włóż do foliowego worka i szczelnie zamknij, zostaw na 15 minut. Po czasie ściągnij z niej skórkę i pokrój w kwadraty.

4.

Ogórki małosolne przekrój na pół a te pokrój w talarki.

5.

Wszystkie składniki włóż do dużej misy. Zioła posiekaj i również dodaj.

6.

Na dressing wymieszaj wszystkie komponenty i polej nim sałatkę. Delikatnie wymieszaj.

Przepis dodano 15 lipca 2014

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane