Zaloguj się żeby móc ocenić.

Iwona
Dżem agrestowy
-
Porcje:
4
-
-
Czas całkowity:
2 godziny
-
-
Dodatkowe narzędzia:
4 malutkie słoiczki z zakrętkami
Składniki:
- 1,2 kg zielonego agrestu
- 400 g cukru
Wykonanie:
1.
Agrest umyj, oderwij ogonki i czarne wąsy. Włóż do garnka, zasyp cukrem i podgrzewaj na wolnym ogniu. Mieszaj często. Agrest zmiękknie i zacznie się rozpadać. Gotuj całość ok. 1 godziny.
2.
Do takiej ilości dżemu będziemy potrzebowali 4 malutkie słoiczki (takie po koncentracie pomidorowym albo chrzanie). Wyparz je i wytrzyj do sucha, zakrętki również.
3.
Ugotowany agrest zmniejszy objętość, zmieni kolor na ciemno bordowy i zgęstnieje. Przetrzyj go porcjami do innego garnka, przez sitko z drobnymi oczkami. Gdyby dżem się wystudził należy go zagotować i taki gorący nakładać do słoiczków i od razu zakręcać.
4.
Piekarnik nagrzej do 130 st. C i wstaw słoiki, ale tak by sę nie dotykały. Praż je przez 30 minut. Delikatnie wyciągaj i gorące ustawiaj na szmatce do góry dnem. Pozostaw do ostudzenia.
Przepis dodano 15 lipca 2014
Skomentuj pierwszy!