Ostatnio oglądane

AC_1322235426.jpg

karina

Pomidory zapieczone pod ciastem francuskim

To danie może stanowić fantastyczną przystawkę na zimno, na przykład do mięs i serów. Można też jeść na ciepło jako mały posiłek.

Pomidory zapieczone pod ciastem francuskim
Autor zdjęcia: karina

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      małe co nieco

    • Dieta:

      wegetariańska

    • Czas całkowity:

      40 minut

Składniki:

  • 500 g ciasta francuskiego
  • 400 g pomidorów koktajlowych
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki bułki tartej
  • do smaku sól i pieprz
  • 2 garście bazylii

Wykonanie:

1.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.

2.

Przygotować płytką okrągła formę o średnicy około 20cm. Umyte i wysuszone pomidory ułożyć na dnie formy. Ważne, żeby ciasno pokrywały całe dno. Polać miodem i oliwą. Dodać niewielką ilość soli i pieprzu. Posypać bułką tartą.

3.

Ciasto francuskie rozwałkować (jeśli było w bloku) tak, żeby było trochę większe od formy. Nałożyć na formę z pomidorami. Obciąć brzegi ciasta równo z brzegiem formy. Brzegi ciasta delikatnie wcisnąć w formę, tak by otoczyły pomidory mniej więcej do 2/3 ich wysokości.

4.

Piec około 20 minut, aż ciasto będzie upieczone.

5.

Po wyciagnięciu z piekarnika upewnić się, że brzegi ciasta nie przykleiły sie do formy. Na cieście położyć płaski duży talerz do góry dnem, a następnie odwrócić całość do góry nogami. Warto to robić nad zlewem, bo może sie wylać trochę soku. Delikatnie ściągnąć formę.

6.

Przed podaniem pokroić na cztery porcje (jak pizzę) i posypać dwoma garściami świeżej bazylii. Można dodać trochę mięty. Skropić oliwą.

Źródło inspiracji:

Lorraine Pascale

Przepis dodano 22 czerwca 2011

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane