Zaloguj się żeby móc ocenić.
Iwona
Naleśniczki z kremowym serkiem na malinowym sosie z owocami
-
Porcje:
4
-
-
Czas całkowity:
40 minut
-
-
Dodatkowe narzędzia:
2 patelnie teflonowe średniej wielkości
Składniki:
- 250 ml mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1 szklanka wody gazowanej
- 2 figi
- 150 g malin
- 2 garście jagód
- 1 kawałek arbuza
- 250 g twarożku śmietankowego
- 2 łyżki cukru muscovado
- 1 szklanka mąki
- 1,5 łyżki miodu
- 5 łyżek cukru pudru
Wykonanie:
1.
Jajko, mleko i cukier zmiksować na gładką masę. Dodawać stopniowo mąkę cały czas miksując, olej. Mąki dajemy tyle, żeby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy na 30 minut.
2.
Sos malinowy: maliny wrzucamy do garnuszka i podgrzewamy do rozpadnięcia się. Przecieramy przez sitko do innego garnuszka. Lekko podgrzewamy i dodajemy 1-1,5 łyżki miodu.
3.
Do ciasta naleśnikowego po 30 minutach dodajemy tyle wody gazowanej, aby ciasto było w miarę rzadkie. Miksujemy. Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni teflonowej, 2-3 minutki na każdą stronę.
4.
Serek mieszamy z 2 łyżkami cukru pudru. Na każdy naleśnik nakładamy po 2-3 łyżki i zwijamy go w rulon. Następnie kroimy je w poprzek na ok. 2 cm długości. Figi kroimy w plasterki, na teflonową patelnię wrzucamy cukier muscovado i delikatnie podgrzewamy. Gdy cukier zacznie się lekko topić (tu musimy bardzo uważać bo cukier się szybko przypala) wrzucamy figi i za dosłownie 30-40 sekund odwracamy.
5.
Na talerzu rozprowadzamy sos malinowy, na tenże nakładamy pionowo naleśniczki. Wokół naleśników wg pomysłu i upodobań możemy ułożyć arbuza, jagody, karmelizowane figi czy inne owoce.
6.
Całość pudrujemy cukrem.
Dodatkowe uwagi:
Przepis dodano 8 września 2012
Komentarze (2)