Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Naleśniczki z kremowym serkiem na malinowym sosie z owocami

Każdy z nas wiele razy robił naleśniki, na różne sposoby, słodko, słono, a ja prezentuje je w wersji słodkiej: malinowej, figowej, jagodowej, można wymieniać bez końca, ale to ty zdecydujesz jakie owoce lubisz. Nie obraźcie się też, ale nigdy nie robię naleśników wg przepisu, mieszam wszystkie składniki na "oko", dla was postaram się je podać, ale nie liczcie, że będzie dokładnie, bo konsystencja ciasta nie jest ani gęsta ani rzadka, coś pomiędzy.

Naleśniczki z kremowym serkiem na malinowym sosie z owocami
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      brunch

    • Czas całkowity:

      40 minut

  • Dodatkowe narzędzia:

    2 patelnie teflonowe średniej wielkości

Składniki:

  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 figi
  • 150 g malin
  • 2 garście jagód
  • 1 kawałek arbuza
  • 250 g twarożku śmietankowego
  • 2 łyżki cukru muscovado
  • 1 szklanka mąki
  • 1,5 łyżki miodu
  • 5 łyżek cukru pudru

Wykonanie:

1.

Jajko, mleko i cukier zmiksować na gładką masę. Dodawać stopniowo mąkę cały czas miksując, olej. Mąki dajemy tyle, żeby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy na 30 minut.

2.

Sos malinowy: maliny wrzucamy do garnuszka i podgrzewamy do rozpadnięcia się. Przecieramy przez sitko do innego garnuszka. Lekko podgrzewamy i dodajemy 1-1,5 łyżki miodu.

3.

Do ciasta naleśnikowego po 30 minutach dodajemy tyle wody gazowanej, aby ciasto było w miarę rzadkie. Miksujemy. Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni teflonowej, 2-3 minutki na każdą stronę.

4.

Serek mieszamy z 2 łyżkami cukru pudru. Na każdy naleśnik nakładamy po 2-3 łyżki i zwijamy go w rulon. Następnie kroimy je w poprzek na ok. 2 cm długości. Figi kroimy w plasterki, na teflonową patelnię wrzucamy cukier muscovado i delikatnie podgrzewamy. Gdy cukier zacznie się lekko topić (tu musimy bardzo uważać bo cukier się szybko przypala) wrzucamy figi i za dosłownie 30-40 sekund odwracamy.

5.

Na talerzu rozprowadzamy sos malinowy, na tenże nakładamy pionowo naleśniczki. Wokół naleśników wg pomysłu i upodobań możemy ułożyć arbuza, jagody, karmelizowane figi czy inne owoce.

6.

Całość pudrujemy cukrem.

Dodatkowe uwagi:

Można się tutaj wykazać dużą kreatywnością i pomysłami, można użyć dowolnych owoców, najlepiej sezonowych. I już!

Przepis dodano 8 września 2012

Komentarze (2)

tunia76 9 września 2012 08:31 #1 reply report
Ale apetycznie wyglądają!!
Iwona 9 września 2012 08:33 #2 reply report
Były tak apetyczne, ze oblizałam talerz :-)))

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane