Ostatnio oglądane

F_2_1364317973.jpg

AlaCarte

Pieczone piersi kaczki z ananasem

Kaczka z ananasem stanowi moje największe kulinarne odkrycie tego roku. Mięso marynuj w sosie sojowo-imbirowym przez dobę, a następnie piecz w piekarniku na blasze z rusztem. Pod rusztem ułóż plastry ananasa, tak by piekły sie w spływającym na nie tłuszczu. Rewelacja.

Pieczone piersi kaczki z ananasem
Autor zdjęcia: AlaCarte

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Posiłek:

      część obiadu - białko

    • Czas całkowity:

      1 dzień 1 godzina

    • Czas przygotowywania składników:

      15 minut

    • Czas marynowania:

      1 dzień

    • Czas pieczenia:

      40 minut

  • Dodatkowe narzędzia:

    blacha z rusztem

Składniki:

  • 2 piersi kaczki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cm kawałek imbiru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1-2 pomarańcze (50 ml soku)
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4-6 plastrów ananasa
  • 2 gwiazdki anyżku

Wykonanie:

1.

Piersi kaczki umyć i wysuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek rozgnieść, a imbir zetrzeć na tarce. Wetrzeć w mięso.

2.

W misecze wymieszać mąkę ziemnianczą z 1 łyżką chłodnej wody. Dodać sos sojowy, miód, ocet, sok z pomarańczy. Wymieszać. Dodać anyżek.

3.

Piersi włożyć do małej miseczki, zalać marynatą, a miseczkę przykryć folią. Wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej dobę.

4.

Piekarnik nagrzać do 220 stopni C.

5.

Przyszykować blaszkę z rusztem. Na blasze ułożyć plastry ananasa, a na ruszcie mięso skórą do góry. Wstawić do piekarnika.

6.

W trakcie pieczenia co jakiś czas polewać marynatą. W piekarniku gazowym można (lub i trzeba) mięso obrócić, żeby szybciej równo się upiekło. W piekarniku gazowym trzeba piec około 40 minut, w elektrycznym okolo 25 minut. Można sprawdzić przez włożenie patyczka czy wypływający płyn jest przeźroczysty. Trzeba też zadbać o to, żeby nie trzymać w piekarniku za długo. Mięso ma być wilgotne. Jeśli masz funkcję grilla, to włącz ją na ostatnie 4 minuty, by skarmelizować skórkę.

7.

Po wyjęciu z piekarnika mięso powinno odstać 3-4 minuty. Przed podaniem pokroić w dwu centymetrowe plastry.

8.

Na talerze nakładać po 2-3 plastry ananasa, a na to pokrojone mięso.

Źródło inspiracji:

kwestiasmaku.com

Przepis dodano 14 maja 2011

Komentarze (2)

Hanka 25 listopada 2012 16:25 #1 reply report
moim zdaniem 25 minut w piekarniku to ciut mało. Od siebie dołożyłam 5 minut a jeszcze następne 5 by nie zaszkodziło. Polecam tak przygotowane piersi z kaczki. Są wyśmienite. Pasują na "proszony" obiadek, można sie popisać :-). Palce lizać !!!!!!!!!!!!
Iwona 27 grudnia 2012 06:25 #2 reply report
Zgadzam sie z Hanią, kaczkę też piekłam dłużej, razem ok. 40 minut w piekarniku elektrycznym. Może to zależy od wielkości piersi, moje ważyły po 330 g. Piersi nie były wysuszone i dobrze smakowały w połączeniu z kluskami śląskimi.

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane