Zaloguj się żeby móc ocenić.
AlaCarte
Pieczone piersi kaczki z ananasem
-
Porcje:
2
-
-
Czas całkowity:
1 dzień 1 godzina
-
Czas przygotowywania składników:
15 minut
-
Czas marynowania:
1 dzień
-
Czas pieczenia:
40 minut
-
-
Dodatkowe narzędzia:
blacha z rusztem
Składniki:
- 2 piersi kaczki
- 2 ząbki czosnku
- 3 cm kawałek imbiru
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 1-2 pomarańcze (50 ml soku)
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 4-6 plastrów ananasa
- 2 gwiazdki anyżku
Wykonanie:
1.
Piersi kaczki umyć i wysuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek rozgnieść, a imbir zetrzeć na tarce. Wetrzeć w mięso.
2.
W misecze wymieszać mąkę ziemnianczą z 1 łyżką chłodnej wody. Dodać sos sojowy, miód, ocet, sok z pomarańczy. Wymieszać. Dodać anyżek.
3.
Piersi włożyć do małej miseczki, zalać marynatą, a miseczkę przykryć folią. Wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej dobę.
4.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni C.
5.
Przyszykować blaszkę z rusztem. Na blasze ułożyć plastry ananasa, a na ruszcie mięso skórą do góry. Wstawić do piekarnika.
6.
W trakcie pieczenia co jakiś czas polewać marynatą. W piekarniku gazowym można (lub i trzeba) mięso obrócić, żeby szybciej równo się upiekło. W piekarniku gazowym trzeba piec około 40 minut, w elektrycznym okolo 25 minut. Można sprawdzić przez włożenie patyczka czy wypływający płyn jest przeźroczysty. Trzeba też zadbać o to, żeby nie trzymać w piekarniku za długo. Mięso ma być wilgotne. Jeśli masz funkcję grilla, to włącz ją na ostatnie 4 minuty, by skarmelizować skórkę.
7.
Po wyjęciu z piekarnika mięso powinno odstać 3-4 minuty. Przed podaniem pokroić w dwu centymetrowe plastry.
8.
Na talerze nakładać po 2-3 plastry ananasa, a na to pokrojone mięso.
Źródło inspiracji:
Przepis dodano 14 maja 2011
Komentarze (2)