Zaloguj się żeby móc ocenić.
karina
Pomidory zapieczone pod ciastem francuskim
-
Porcje:
4
-
-
Czas całkowity:
40 minut
-
Składniki:
- 500 g ciasta francuskiego
- 400 g pomidorów koktajlowych
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki bułki tartej
- do smaku sól i pieprz
- 2 garście bazylii
Wykonanie:
1.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
2.
Przygotować płytką okrągła formę o średnicy około 20cm. Umyte i wysuszone pomidory ułożyć na dnie formy. Ważne, żeby ciasno pokrywały całe dno. Polać miodem i oliwą. Dodać niewielką ilość soli i pieprzu. Posypać bułką tartą.
3.
Ciasto francuskie rozwałkować (jeśli było w bloku) tak, żeby było trochę większe od formy. Nałożyć na formę z pomidorami. Obciąć brzegi ciasta równo z brzegiem formy. Brzegi ciasta delikatnie wcisnąć w formę, tak by otoczyły pomidory mniej więcej do 2/3 ich wysokości.
4.
Piec około 20 minut, aż ciasto będzie upieczone.
5.
Po wyciagnięciu z piekarnika upewnić się, że brzegi ciasta nie przykleiły sie do formy. Na cieście położyć płaski duży talerz do góry dnem, a następnie odwrócić całość do góry nogami. Warto to robić nad zlewem, bo może sie wylać trochę soku. Delikatnie ściągnąć formę.
6.
Przed podaniem pokroić na cztery porcje (jak pizzę) i posypać dwoma garściami świeżej bazylii. Można dodać trochę mięty. Skropić oliwą.
Źródło inspiracji:
Przepis dodano 22 czerwca 2011
Skomentuj pierwszy!