Ostatnio oglądane

F_5_1326220122.jpg

turbo_kucharz

Muszelki z brokułami i anchois

Moje ulubione najczęściej przygotowywane lekkie danie z makaronem, bardzo proste i smaczne:)

Muszelki z brokułami i anchois
Autor zdjęcia: turbo_kucharz

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      obiad

    • Kuchnia:

      europejska

    • Okazja:

      obiad rodzinny

    • Dieta:

      zdrowa

    • Czas całkowity:

      30 minut

    • Czas przygotowywania składników:

      10 minut

Składniki:

  • 2 brokuły (duże z ładnymi nóżkami)
  • 500 g makaronu muszelki
  • 3 ząbki czosnek
  • 8 filecików anchois (w oleju aromatycznym)
  • 4 łyżki masło
  • 2-4 suszone papryczki chilli
  • 80 g parmezanu
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz

Wykonanie:

1.

Brokuły umyć i różyczki odciąć od nóżek.

2.

Z nóżek usunąć przesuszone cześci i zetrzeć na tarce na średnią grubość.

3.

Czosnek obrać i posiekać na cienkie plasterki.

4.

Posiekać suszone papryczki chilli.

5.

Wrzucić na dużą patelnię 3 łyżki masła, starte nóżki brokułów, posiekane chilli, czosnek i fileciki anchois oraz dusić po przykryciem na średnim ogniu przez około 15 minut.

6.

W międzyczasie nastawić wodę na makaron i ugotować makaron do ulubionej twardości.

7.

Również w międzyczasie nastawić wodę na brokuły, lekko osolić i do wrzątku wrzucić różyczki brokuł. Gotować około 5 minut aż będą miękkie lecz jeszcze nie stracą koloru. Wody z gotowania nie wylewać, bo jeszcze się przyda.

8.

Zetrzeć na tarce parmezan na średnią grubość.

9.

Na patelnię do sosu wrzucić ugotowany makaron, łyżkę masła i większość parmezanu (pozostały parmezan będzie tylko do dekoracji) i delikatnie wymieszać.

10.

Dodać na patelnię ugotowane różyczki brokułów i znów delikatnie zamieszać nie miażdżąc różyczek.

11.

Jeśli sos jest za gęsty dolać wody z gotowania brokułów.

12.

Podawać na okrągłym talerzu, posypane pozostałą porcją parmezanu.

Źródło inspiracji:

Zmodyfikowany przepis Jamiego Oliviera.

Przepis dodano 29 marca 2011

Komentarze (2)

Hanka 4 kwietnia 2011 19:12 #1 reply report
to jest pyszne! robilam i jadlam , palce lizac
turbo_kucharz 8 kwietnia 2011 21:07 #2 reply report
Ba!

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane