Zaloguj się żeby móc ocenić.
turbo_kucharz
Muszelki z brokułami i anchois
-
Porcje:
4
-
-
Czas całkowity:
30 minut
-
Czas przygotowywania składników:
10 minut
-
Składniki:
- 2 brokuły (duże z ładnymi nóżkami)
- 500 g makaronu muszelki
- 3 ząbki czosnek
- 8 filecików anchois (w oleju aromatycznym)
- 4 łyżki masło
- 2-4 suszone papryczki chilli
- 80 g parmezanu
- do smaku sól
- do smaku pieprz
Wykonanie:
1.
Brokuły umyć i różyczki odciąć od nóżek.
2.
Z nóżek usunąć przesuszone cześci i zetrzeć na tarce na średnią grubość.
3.
Czosnek obrać i posiekać na cienkie plasterki.
4.
Posiekać suszone papryczki chilli.
5.
Wrzucić na dużą patelnię 3 łyżki masła, starte nóżki brokułów, posiekane chilli, czosnek i fileciki anchois oraz dusić po przykryciem na średnim ogniu przez około 15 minut.
6.
W międzyczasie nastawić wodę na makaron i ugotować makaron do ulubionej twardości.
7.
Również w międzyczasie nastawić wodę na brokuły, lekko osolić i do wrzątku wrzucić różyczki brokuł. Gotować około 5 minut aż będą miękkie lecz jeszcze nie stracą koloru. Wody z gotowania nie wylewać, bo jeszcze się przyda.
8.
Zetrzeć na tarce parmezan na średnią grubość.
9.
Na patelnię do sosu wrzucić ugotowany makaron, łyżkę masła i większość parmezanu (pozostały parmezan będzie tylko do dekoracji) i delikatnie wymieszać.
10.
Dodać na patelnię ugotowane różyczki brokułów i znów delikatnie zamieszać nie miażdżąc różyczek.
11.
Jeśli sos jest za gęsty dolać wody z gotowania brokułów.
12.
Podawać na okrągłym talerzu, posypane pozostałą porcją parmezanu.
Źródło inspiracji:
Przepis dodano 29 marca 2011
Komentarze (2)