Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Frittata z tuńczykiem i porą

Omlet wzbogacony o tuńczyka i porę, to pożywne i bogate w białka danie, świetnie nadające się na pierwsze samodzielne posiłki dla dziecka już w pierwszym roku życia. Dla wszystkich starszych dzieci i dorosłych to fajna przekąska. Dobra i na ciepło i na zimno.

Frittata z tuńczykiem i porą
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      śniadanie

    • Dieta:

      dla dzieci

    • Czas całkowity:

      20 minut

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 pora
  • 200 g tuńczyka w oliwie (musi być dobrej jakości! )
  • 1 łyżka masła

Wykonanie:

1.

Jajka lekko ubić. Porę umyć i pokroić w plasterki. Z tuńczyka zlać zalewę.

2.

Na patelni rozgrzać masło. Usmażyć porę. Dorzucić tuńczyka. Wymieszać z porą i wszystko dość równo rozłożyć na patelni. Zalać jajkami. Nie mieszać. Smażyć około 5 minut aż jajka się zetną od dołu. Wstawić pod grilla i smażyć przez kolejne 3 minuty, aż jajka się zetną i góra będzie złotawa. W razie braku grilla, można przewrócić frittatę na drugą stronę i dalej smażyć na patelni.

3.

Frittatę podawać pokrojoną w trójkąty, jak pizzę, lub w paski. Można jeść na ciepło i na zimno.

Dodatkowe uwagi:

Zgodnie z książka źródłową, można podawać dzieciom od 8-mego miesiąca życia. Wtedy kroić w kostkę lub paski wygodne do złapania przez samo dziecko.

Źródło inspiracji:

'Your babycare bible', Dr A.J.R.Waterston

Przepis dodano 27 listopada 2012

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane