Zaloguj się żeby móc ocenić.
goszka
Frittata z tuńczykiem i porą
-
Porcje:
4
-
-
Czas całkowity:
20 minut
-
Składniki:
- 6 jajek
- 1 pora
- 200 g tuńczyka w oliwie (musi być dobrej jakości! )
- 1 łyżka masła
Wykonanie:
1.
Jajka lekko ubić. Porę umyć i pokroić w plasterki. Z tuńczyka zlać zalewę.
2.
Na patelni rozgrzać masło. Usmażyć porę. Dorzucić tuńczyka. Wymieszać z porą i wszystko dość równo rozłożyć na patelni. Zalać jajkami. Nie mieszać. Smażyć około 5 minut aż jajka się zetną od dołu. Wstawić pod grilla i smażyć przez kolejne 3 minuty, aż jajka się zetną i góra będzie złotawa. W razie braku grilla, można przewrócić frittatę na drugą stronę i dalej smażyć na patelni.
3.
Frittatę podawać pokrojoną w trójkąty, jak pizzę, lub w paski. Można jeść na ciepło i na zimno.
Dodatkowe uwagi:
Źródło inspiracji:
Przepis dodano 27 listopada 2012
Skomentuj pierwszy!