Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Placuszki z bananem i ananasem

Naleśniki amerykańskie to smażone placuszki, często z owocami. Tradycyjnie podaje się z lodami lub gęstym jogurtem, polane syropem klonowym. Ale same też są pyszne. Można serwować na podwieczorek lub kolację lub nawet odświętne śniadanie.

Placuszki z bananem i ananasem
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      małe co nieco

    • Kuchnia:

      amerykańska

    • Okazja:

      gotowanie z dziećmi

    • Dieta:

      dla dzieci

    • Czas całkowity:

      30 minut

Składniki:

  • 100 g mąki samorosnącej (lub mąki tortowej plus pół łyżeczki proszku do pieczenia)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ciemnego cukru
  • 1 banan
  • 100 g ananasa świeżego (lub z puszki)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • kilka łyżek oleju
  • 100 ml mleka
  • 1 jajko

Wykonanie:

1.

Ananasa pokrój na drobne kawałki, banana pokrój w plasterki.

2.

Wymieszaj składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i cukier. Dodaj jajko i mleko i wymieszaj dokładnie. Dodaj owoce: ananasa i banany. Wymieszaj.

3.

Na patelni rozgrzej olej. Placki nakładaj po jednej dużej łyżce. Smaż przez około 2 minuty z jednej strony. Gdy pojawią się bąbelki przewróć placki i piecz kolejne 2 minuty.

Dodatkowe uwagi:

Z powodu cukru w cieście placki te mają tendencje do szybkiego przypalania się.

Do potrawy podawać:

można dodać lody lub jogurt i polać syropem klonowym

Przepis dodano 12 lutego 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane