Ostatnio oglądane

F_2_1364317973.jpg

AlaCarte

Owsianka

Owsianka to najlepsze śniadanie na świecie. A najlepsze proporcje na owsiankę to jedna szklanka płatków owsianych na dwie i pół szklanki mleka. Natomiast najlepszym dodatkiem do owsianki są świeże truskawki. Ale też każdy wielbiciel owsianki ma swoje ulubione proporcje oraz swoje ulubione dodatki :) Z tych proporcji wychodzi jedna bardzo solidna porcja śniadaniowa lub dwie mniejsze.

Owsianka
Autor zdjęcia: AlaCarte

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    1

    • Posiłek:

      śniadanie

    • Kuchnia:

      polska

    • Dieta:

      dla dzieci

    • Czas całkowity:

      10 minut

Składniki:

  • 90 g płatków owsianych (zwykłe, nie mogą być błyskawiczne)
  • 750 ml mleka

Wykonanie:

1.

Do dużego garnka wsypać jedną szklankę płatków owsianych i wlać dwie i pół szklanki mleka. Zamieszać i zagotować. Od czasu do czasu zamieszać, bo owsianka ma tendencję do przypalania się. Gdy mleko zacznie kipieć, trochę zmniejszyć gaz i zamieszać. Gotować jeszcze 2-3 minuty często mieszając. Po tym czasie owsianka nadal jest dość rzadka, ale po przelaniu na talerz szybko zgęstnieje i będzie kremowa i pyszna :)

Dodatkowe uwagi:

Moim zdaniem owsianka nie wymaga żadnych dodatków, sama z siebie jest doskonała. Ale dla urozmaicenia śniadania po ściągnięciu już z ognia czasami dodaję dwie truskawki pokrojone w kostkę. Wiele osób lubi dodać szczyptę soli oraz jedną łyżkę cukru. Inni dodają jabłko pokrojone w kostkę oraz szczyptę cynamonu. Jabłko należy dodać w trakcie gotowania, żeby trochę zmiękło. Można dodać rodzynki i inne suszone owoce, banana, maliny lub ulubione konfitury.

Przepis dodano 16 marca 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane