Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Zupa z żółwiami

Dla wszystkich małych niejadków: zupa z żółwiami podana w towarzystwie kota. Najfajniejsze koty można dostać na stronie firmy <a href="http://http://sklep.odiso.pl/index.php/sztucce-dla-dzieci.html" target="_blank">Odiso</a>. A zamiast żółwia można wykorzystać lwa, dinozaura, a nawet Boba Budowniczego. Zupa jest bogata w witaminy, węglowodany i proteiny. Stanowi doskonały jednogarnkowy posiłek zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych. Zupa ta ma wiele składników, ale jest bardzo prosta do wykonania. Warzywa można swobodnie wymieniać na te w sezonie. Przepis wzoruje się na tradycyjnej włoskiej zupie minestrone.

Zupa z żółwiami
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      zupa

    • Dieta:

      dla dzieci

    • Kuchnia:

      włoska

    • Czas całkowity:

      40 minut

    • Czas przygotowywania składników:

      15 minut

    • Czas gotowania:

      20 minut

Składniki:

  • 100 g pancetty lub boczku wędzonego
  • 0.5 cebuli
  • 1 ziemniak
  • 1 marchewka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1-2 cukinie
  • 2-3 pomidory
  • 250 g makaronu dla dzieci w ulubionym kształcie (np w żółwie lub dinozaury)
  • 1 l wywaru z kurczaka
  • 0.3 kapusty
  • 100 g zielonej fasolki
  • 100 g zielonego groszku
  • 200 g fasoli z puszki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz

Wykonanie:

1.

Najpierw przygotować wszystkie składniki. Cebulę obrać i pokroić w małą kostkę. Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w dużą kostkę. Ziemniaka i marchewkę obrać i pokroić w małą kostkę. Cukinię umyć i pokroić w małą kostkę. Z kapusty ściągnąć zewnętrzne liście i pokroić w paski. Z zielonej fasolki odkroić końcówki i pokroić w kawałki o długości 2cm. Boczek pokroić w kostkę. Fasolę z puszki przerzucić na sito i przemyć pod bieżącą wodą.

2.

W dużym garnku na niewielkim ogniu podsmażyć boczek. Smażyć do czasu aż się wytopi tłuszcz. Można dodać odrobinę oliwy i wrzucić cebulę. Smażyć aż się zeszkli. Dodać pokrojone warzywa: ziemniaka, marchewkę, cukinię i kapustę oraz pomidora. Obtoczyć w tłuszczu i smażyć 5 minut. Wlać bulion warzywny, zagotować. Gotować pod przykryciem około 10 minut. Dodać makaron, pokrojoną zieloną fasolkę i fasolę z puszki. Gotować do czasu aż makaron będzie al dente, około 5-10 minut. Na końcu dodać groszek i gotować maksymalnie 5 minut, do czasu aż zmięknie. Zupę doprawić solą i pieprzem według własnych upodobań.

3.

Tuż przed podaniem zupę posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z świeżymi bułkami.

Dodatkowe uwagi:

Jeśli zupa ma być podana małemu dziecku lub gdyby dziecko nie chciało jej jeść, można ją zmiksować na papkę lub drobne kawałki. Smakuje i wygląda wtedy jak zdrowsza wersja obiadków ze słoiczka.

Źródło inspiracji:

Tradycyjna kuchnia włoska

Przepis dodano 4 czerwca 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane