Zaloguj się żeby móc ocenić.
goszka
Zupa z żółwiami
-
Porcje:
4
-
-
Czas całkowity:
40 minut
-
Czas przygotowywania składników:
15 minut
-
Czas gotowania:
20 minut
-
Składniki:
- 100 g pancetty lub boczku wędzonego
- 0.5 cebuli
- 1 ziemniak
- 1 marchewka
- 2 łodygi selera naciowego
- 1-2 cukinie
- 2-3 pomidory
- 250 g makaronu dla dzieci w ulubionym kształcie (np w żółwie lub dinozaury)
- 1 l wywaru z kurczaka
- 0.3 kapusty
- 100 g zielonej fasolki
- 100 g zielonego groszku
- 200 g fasoli z puszki
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 łyżka oliwy
- do smaku sól
- do smaku pieprz
Wykonanie:
1.
Najpierw przygotować wszystkie składniki. Cebulę obrać i pokroić w małą kostkę. Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w dużą kostkę. Ziemniaka i marchewkę obrać i pokroić w małą kostkę. Cukinię umyć i pokroić w małą kostkę. Z kapusty ściągnąć zewnętrzne liście i pokroić w paski. Z zielonej fasolki odkroić końcówki i pokroić w kawałki o długości 2cm. Boczek pokroić w kostkę. Fasolę z puszki przerzucić na sito i przemyć pod bieżącą wodą.
2.
W dużym garnku na niewielkim ogniu podsmażyć boczek. Smażyć do czasu aż się wytopi tłuszcz. Można dodać odrobinę oliwy i wrzucić cebulę. Smażyć aż się zeszkli. Dodać pokrojone warzywa: ziemniaka, marchewkę, cukinię i kapustę oraz pomidora. Obtoczyć w tłuszczu i smażyć 5 minut. Wlać bulion warzywny, zagotować. Gotować pod przykryciem około 10 minut. Dodać makaron, pokrojoną zieloną fasolkę i fasolę z puszki. Gotować do czasu aż makaron będzie al dente, około 5-10 minut. Na końcu dodać groszek i gotować maksymalnie 5 minut, do czasu aż zmięknie. Zupę doprawić solą i pieprzem według własnych upodobań.
3.
Tuż przed podaniem zupę posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z świeżymi bułkami.
Dodatkowe uwagi:
Źródło inspiracji:
Przepis dodano 4 czerwca 2013
Skomentuj pierwszy!