Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Tradycyjna zupa pomidorowa

Klasyczna polska pomidorowa. Powinna być robiona na pomidorach, a nie na koncentracie i najlepiej na domowym wywarze.

Tradycyjna zupa pomidorowa
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      zupa

    • Kuchnia:

      polska

    • Czas całkowity:

      20 minut

Składniki:

  • 600 g pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • 800 ml wywaru wołowo-drobiowego (lub drobiowego)
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • 0.5 pęczka koperku
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz
  • do smaku cukier

Wykonanie:

1.

Na dużej patelni rozgrzać masło. Wrzucić poszaktowaną cebulę i pomidory pokrojone w duża kostkę. Dusić przez 10-20 minut. Pomidory zmiksować blenderem i przecisnąć przez sito. Sam płyn pomidorowy wraz z bulionem zagotować. Do śmietany dodać 2-3 łyżki zupy, wymieszać i dopiero wtedy dodać do zupy. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Przed podaniem posypać drobno posiekanym koperkiem.

Do potrawy podawać:

Zupę podawać z ryżem, makaronem, lanym ciastem itp.

Przepis dodano 23 lipca 2013

Komentarze (1)

marysia 24 lipca 2013 20:52 #1 reply report
Wspaniała zupa pomidorowa, taka zrobiona własnoręcznie jest najsmaczniejsza. Ale jak chcę szybko zrobić zupę to robię z kostki drobiowej i przecieru pomidorowego :)

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane