Zaloguj się żeby móc ocenić.
goszka
Tradycyjna zupa pomidorowa
-
Porcje:
4
-
-
Czas całkowity:
20 minut
-
Składniki:
- 600 g pomidorów
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła
- 800 ml wywaru wołowo-drobiowego (lub drobiowego)
- 150 ml kwaśnej śmietany
- 0.5 pęczka koperku
- do smaku sól
- do smaku pieprz
- do smaku cukier
Wykonanie:
1.
Na dużej patelni rozgrzać masło. Wrzucić poszaktowaną cebulę i pomidory pokrojone w duża kostkę. Dusić przez 10-20 minut. Pomidory zmiksować blenderem i przecisnąć przez sito. Sam płyn pomidorowy wraz z bulionem zagotować. Do śmietany dodać 2-3 łyżki zupy, wymieszać i dopiero wtedy dodać do zupy. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Przed podaniem posypać drobno posiekanym koperkiem.
Do potrawy podawać:
Przepis dodano 23 lipca 2013
Komentarze (1)