Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Kotlety schabowe

Tradycyjne kotlety schabowe w panierce. Do tego podajemy <a href="http://www.ala-carte.pl/przepis/136/ziemniaki-do-obiadu" target="_blank">ziemniaki z wody </a> z koperkiem i <a href="http://www.ala-carte.pl/przepis/725/surowka-z-kiszonej-kapusty" target="_blank"> surówkę z kiszonej kapusty </a>. Szybki obiad w każdym domu :)

Kotlety schabowe
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Posiłek:

      część obiadu - białko

    • Kuchnia:

      polska

    • Czas całkowity:

      20 minut

  • Dodatkowe narzędzia:

    Tłuczek do mięsa

Składniki:

  • 2 kotlety schabowe bez kości (300g schabu)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki masła (najlepiej sklarowanego)
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki mąki

Wykonanie:

1.

Kotlety umyć i osuszyć. Z obu stron rozbić tłuczkiem do mięsa. Oprószyć solą i pieprzem. Obtoczyć w mące, potem w rozbełtanym jajku, a na końcu w bułce tartej.

2.

Na patelni rozgrzać masło. Kotlety smażyć najpierw na mocnym ogniu przez 2 minuty z każdej strony. Następnie dosmażyć na mniejszym ogniu przez 4 minuty z każdej strony.

Dodatkowe uwagi:

Kotlety można też smażyć na oleju, ale wtedy warto w ostatniej minucie smażenia dodać 1-2 łyżki masła i dodatkowo chwilę obsmażyć z obu stron w maśle. Kotlety smażone na samym maśle są smaczniejsze.

Do potrawy podawać:

<a href="http://www.ala-carte.pl/przepis/136/ziemniaki-do-obiadu" target="_blank">Ziemniaki z wody </a> z koperkiem i <a href="http://www.ala-carte.pl/przepis/725/surowka-z-kiszonej-kapusty" target="_blank">surówka z kiszonej kapusty. </a>

Przepis dodano 2 sierpnia 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane