Zaloguj się żeby móc ocenić.
goszka
Budyń czekoladowy
-
Porcje:
2
-
-
Czas całkowity:
15 minut
-
Składniki:
- 500 ml mleka (lub po 250ml mleka i śmietanki)
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru
- 2 żółtka
Wykonanie:
1.
W garnku podgrzać 1.5 szklanki mleka z masłem. W misce trzepaczką, mikserem lub widelcem wymieszać wszystkie pozostałe składniki (razem z pozostałym pół szklanki mleka). Powinna powstać jednolita masa, bez grudek. Gdy mleko w garnku będzie gorące wlać mieszankę i na średnim ogniu zagotować, cały czas mieszając. W tym czasie masa powinna zagęścić się do budyniowej. Przez jakieś 30 sekund gotować bulgocąca masę, jednocześnie cały czas mieszając. Przelać do salaterek.
Dodatkowe uwagi:
Do potrawy podawać:
Przepis dodano 3 sierpnia 2013
Skomentuj pierwszy!