Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Budyń czekoladowy

Prosty, domowy budyń o smaku czekoladowym. Podobny do tych z torebki, tylko lepszy :)

Budyń czekoladowy
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Posiłek:

      kolacja

    • Kuchnia:

      polska

    • Dieta:

      dla dzieci

    • Czas całkowity:

      15 minut

Składniki:

  • 500 ml mleka (lub po 250ml mleka i śmietanki)
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru
  • 2 żółtka

Wykonanie:

1.

W garnku podgrzać 1.5 szklanki mleka z masłem. W misce trzepaczką, mikserem lub widelcem wymieszać wszystkie pozostałe składniki (razem z pozostałym pół szklanki mleka). Powinna powstać jednolita masa, bez grudek. Gdy mleko w garnku będzie gorące wlać mieszankę i na średnim ogniu zagotować, cały czas mieszając. W tym czasie masa powinna zagęścić się do budyniowej. Przez jakieś 30 sekund gotować bulgocąca masę, jednocześnie cały czas mieszając. Przelać do salaterek.

Dodatkowe uwagi:

Do mieszania składników, zarówno tych w misce jak i do gotującego się budyniu, najlepiej nadaje się zwykła trzepaczka do ubijania piany. W wersji dla małych dzieci proponuję użyć tylko 1 łyżeczkę kakao i nie dodawać cukru.

Do potrawy podawać:

Budyń można jeść sam, ale najlepszy jest polany śmietanką.

Przepis dodano 3 sierpnia 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane