Zaloguj się żeby móc ocenić.
Iwona
Szarlotka na owsianym spodzie
-
Porcje:
8
-
-
Czas całkowity:
1 godzina
-
-
Dodatkowe narzędzia:
malakser, blaszka o wym. 37x25 cm
Składniki:
- 150 g płatków owsianych
- 150 g mąki orkiszowej jasnej, typ 630
- 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
- 150 g masła
- 70 g cukru (do ciasta)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g cukru (do białek)
- 350 g musu jabłkowego (najlepiej domowy)
- 3 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
1.
Płatki owsiane zmiel na mąkę, można w malakserze. Wrzuć do miski, dodaj też mąkę orkiszową, proszek do pieczenia, masło, żółtka, cukier i zagnieć na jednolite ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
2.
Z ciasta odłóż 100 g, resztę wyłóż na blaszkę. Nałóż na to mus jabłkowy. Rozgrzej piekarnik do 190 st. C.
3.
Białka ubij na sztywno, wsyp cukier, dalej chwilę ubijaj, wyłóż na mus jabłkowy. Resztę ciasta albo zetrzyj na tarce i wyłóż na białka, albo odrywając malutkie kawałki posyp białka. Szarlotkę piecz 25-30 minut. Po ostudzeniu oprósz cukrem pudrem.
Dodatkowe uwagi:
Do potrawy podawać:
Przepis dodano 21 sierpnia 2013
Skomentuj pierwszy!