Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Szarlotka na owsianym spodzie

Szarlotka jest łatwa w przygotowaniu i smaczna. Można ją podać z lodami albo z bitą śmietaną lub z takim <a href="http://www.ala-carte.pl/przepis/543/sos-waniliowy" target="_blank">sosem waniliowym</a>.

Szarlotka na owsianym spodzie
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    8

    • Posiłek:

      wypieki

    • Kuchnia:

      polska

    • Czas całkowity:

      1 godzina

  • Dodatkowe narzędzia:

    malakser, blaszka o wym. 37x25 cm

Składniki:

  • 150 g płatków owsianych
  • 150 g mąki orkiszowej jasnej, typ 630
  • 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
  • 150 g masła
  • 70 g cukru (do ciasta)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g cukru (do białek)
  • 350 g musu jabłkowego (najlepiej domowy)
  • 3 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

1.

Płatki owsiane zmiel na mąkę, można w malakserze. Wrzuć do miski, dodaj też mąkę orkiszową, proszek do pieczenia, masło, żółtka, cukier i zagnieć na jednolite ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.

2.

Z ciasta odłóż 100 g, resztę wyłóż na blaszkę. Nałóż na to mus jabłkowy. Rozgrzej piekarnik do 190 st. C.

3.

Białka ubij na sztywno, wsyp cukier, dalej chwilę ubijaj, wyłóż na mus jabłkowy. Resztę ciasta albo zetrzyj na tarce i wyłóż na białka, albo odrywając malutkie kawałki posyp białka. Szarlotkę piecz 25-30 minut. Po ostudzeniu oprósz cukrem pudrem.

Dodatkowe uwagi:

Do szarlotki najlepiej używać niezbyt słodkiego musu, ja użyłam domowej roboty z kwaśnych jabłek.

Do potrawy podawać:

lody, sos waniliowy, bita śmietana

Przepis dodano 21 sierpnia 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane