Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Frittata z papryką, fasolką szparagową i pomidorami

Danie kolorowe i pyszne. Rodzaj omletu z warzywami: papryką, fasolką szparagową i pomidorami, z dodatkiem białego serka.

Frittata z papryką, fasolką szparagową i pomidorami
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Posiłek:

      lunch

    • Dieta:

      dla dzieci

    • Czas całkowity:

      30 minut

  • Dodatkowe narzędzia:

    żeliwna patelnia (lub inna w której można smażyć i którą można wstawiać pod grilla)

Składniki:

  • 1 czerwona papryka
  • 70 g fasolki szparagowej
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki białego serka kremowego
  • kilka liści sałaty (opcjonalnie)
  • 4 jajka
  • 0.5 pęczka natki pietruszki
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:

1.

Rozgrzej grill do 180 stopni C.

2.

Umyj warzywa. Pomidory pokrój w ósemki. Fasolkę pokrój w 3cm kawałki. Paprykę pokrój w paski. Natkę pietruszki drobno posiekaj. Czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę.

3.

Jajka rozbij do miski. Dodaj mleko i 2 łyżki wody, najlepiej gazowanej. Dodaj 3/4 pietruszki i do smaku sól i pieprz. Wymieszaj i odstaw.

4.

Na patelni żeliwnej rozgrzej 1 łyżkę oliwy. Dodaj czosnek i smaż na średnim ogniu przez kilka sekund - nie dopuść do przypalenia. Dodaj paprykę i fasolkę i smaż przez 2 minuty. Dodaj pomidory i smaż kolejne 2 minuty, często mieszając. Smaż do czasu aż pomidory będą się prawie rozpadać.

5.

Równo i ładnie rozłóż warzywa na patelni. Wylej jajka. Nie mieszaj przez 30 sekund. Następnie lekko podważ brzegi; trochę jajka spłynie pod frittatę. Potem już nie mieszaj. Na średnim ogniu smaż przez 3 minuty, do czasu aż brzegi będą mocno ścięte, a środek cały jeszcze raczej płynny.

6.

Na powierzchnię łyżeczką wyłóż kawałki białego serka (tak jak na pizzę). Wstaw do piekarnika pod grill i piecz przy drzwiach lekko uchylonych. Piecz przez 2-4 minuty, aż jajka się zetną i nie trzęsą się, gdy potrząsasz patelnią.

7.

Frittatę posyp resztą pietruszki i podawaj z świeżą sałatą polaną oliwą i octem balsamicznym.

Przepis dodano 9 października 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane