Zaloguj się żeby móc ocenić.
goszka
Frittata z papryką, fasolką szparagową i pomidorami
-
Porcje:
2
-
-
Czas całkowity:
30 minut
-
-
Dodatkowe narzędzia:
żeliwna patelnia (lub inna w której można smażyć i którą można wstawiać pod grilla)
Składniki:
- 1 czerwona papryka
- 70 g fasolki szparagowej
- 2 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki białego serka kremowego
- kilka liści sałaty (opcjonalnie)
- 4 jajka
- 0.5 pęczka natki pietruszki
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
1.
Rozgrzej grill do 180 stopni C.
2.
Umyj warzywa. Pomidory pokrój w ósemki. Fasolkę pokrój w 3cm kawałki. Paprykę pokrój w paski. Natkę pietruszki drobno posiekaj. Czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
3.
Jajka rozbij do miski. Dodaj mleko i 2 łyżki wody, najlepiej gazowanej. Dodaj 3/4 pietruszki i do smaku sól i pieprz. Wymieszaj i odstaw.
4.
Na patelni żeliwnej rozgrzej 1 łyżkę oliwy. Dodaj czosnek i smaż na średnim ogniu przez kilka sekund - nie dopuść do przypalenia. Dodaj paprykę i fasolkę i smaż przez 2 minuty. Dodaj pomidory i smaż kolejne 2 minuty, często mieszając. Smaż do czasu aż pomidory będą się prawie rozpadać.
5.
Równo i ładnie rozłóż warzywa na patelni. Wylej jajka. Nie mieszaj przez 30 sekund. Następnie lekko podważ brzegi; trochę jajka spłynie pod frittatę. Potem już nie mieszaj. Na średnim ogniu smaż przez 3 minuty, do czasu aż brzegi będą mocno ścięte, a środek cały jeszcze raczej płynny.
6.
Na powierzchnię łyżeczką wyłóż kawałki białego serka (tak jak na pizzę). Wstaw do piekarnika pod grill i piecz przy drzwiach lekko uchylonych. Piecz przez 2-4 minuty, aż jajka się zetną i nie trzęsą się, gdy potrząsasz patelnią.
7.
Frittatę posyp resztą pietruszki i podawaj z świeżą sałatą polaną oliwą i octem balsamicznym.
Przepis dodano 9 października 2013
Skomentuj pierwszy!